Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În luna aprilie a crescut brusc exportul de mere

Potrivit serviciului vamal al Republicii Moldova, în luna aprilie a acestui an au fost exportate aproximativ 25 de mii de tone de mere, ceea ce reprezintă un volum de peste două ori mai mare decât cel din luna martie (11 mii de tone) și chiar depășește semnificativ volumul din luna aprilie 2021 (20,5 mii tone).

În structura destinaţiilor exporturilor de mere moldovenești din luna trecută, peste 20 de mii de tone au fost livrate pe pieţele țărilor din spaţiul CSI (Rusia, Belarus, Uzbekistan) și Georgia. În acelaşi timp, aproximativ 2 mii de tone de mere au fost exportate în România și în țările din Orientul Mijlociu. Merită luat în considerare şi faptul că Republica Moldova exportă pentru a doua lună consecutiv circa 1,9-2 mii tone de mere pe piaţa din România. Acest lucru este unul îmbucurător din moment ce pe tot parcursul anului trecut, pe piața românească au fost exportate doar 1,8 mii tone, iar în cele mai bune sezoane de comercializare - până la 3 mii tone de mere moldovenești.

Republica Moldova nu a exportat niciodată mai mult de 1.000 de tone de mere per sezon către piețele din Orientul Mijlociu în anii precedenți. Comercianții susţin că în structura exporturilor în Orientul Mijlociu, cel puțin 75% le constituie merele din grupa soiurilor Gala, restul fiind reprezentate de soiuri, precum: Red Chief, Golden și Granny Smith. Pe măsură ce oferta crește, cumpărătorii din țările din regiune manifestă interes pentru merele moldovenești și alte soiuri.

Specialiștii organizațiilor de fermieri și comercianți consideră că, dacă în Orientul Mijlociu o parte din recolta de mere din 2022 va continua să fie încă în stadiul de producție, recoltare și sortare (după soiuri, calibru, fermitate) pentru export, atunci volumele de export în noul sezon pot depăşi volumul de 10 mii de tone.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI