Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Interesul pentru investițiile în fermele verticale pentru cultivarea verdeţelor și pomuşoarelor este în continuă creştere

„Ferme verticale în Republica Moldova?!” – mulți oameni se arată a fi surprinși când află că în ţara noastră deja există ferme verticale și funcționează cu succes. Mai mult ca atât, interesul pentru construcţia și dezvoltarea lor crește destul de rapid. Într-un nou articol publicat de către EastFruit, sunt analizate aspectele legate de investițiile în fermele verticale, chiar și în condițiile de dezvoltare a ţării noastre, care este cunoscută pentru nivelul relativ scăzut de dezvoltare al serelor tradiţionale.

Recent EastFruit a publicat un video cu prima fermă verticală din Georgia, care poate fi urmărit pe acest link, iar o vizită virtuală a unei ferme verticale pentru cultivarea căpșunelor din Emiratele Arabe Unite este disponibilă pe acest link.

Totodată, echipa EastFruit a realizat un video informativ a unei ferme verticale locale pentru cultivarea verdețurilor și a salatei, pe următorul link.

Producția de legume, fructe și pomuşoare în condiții de seră de diferite tipuri, devine o normalitate în multe țări cu o agricultură foarte dezvoltată. Cultivarea pe teren acoperit este o modalitate eficientă de a atenua efectul schimbărilor climatice și riscurile climaterice asociate acestora, de a îmbunătăți calitatea și a ecologiza mediul înconjurător, de a accelera ciclul de producție și oferă posibilitatea de a comercializa aceste produse pe piaţă în afara sezonului, dar în acelaşi timp, este o modalitate costisitoare.

În Republica Moldova, cultivarea în seră a diverselor legume şi fructe, a cunoscut un declin în perioada post-sovietică, iar la moment continuă să stagneze. Potrivit estimărilor experților, suprafața totală ocupată de sere - de la cele mai simple la cele avansate tehnologic - cu greu depășește cifra de câteva sute de hectare, iar legumele cultivate în seră care se găsesc pe piaţa locală sunt importate în principal din Turcia și din alte țări care deţin o infrastructură a serelor bine dezvoltată. Cu toate acestea, şi în Republica Moldova au început recent să apară primele sere hidroponice și chiar ferme verticale.

Începând cu anul 2017, compania Croponix dezvoltă și implementează în ţară proiecte pentru construcția de sere hidroponice, ferme verticale și oferă servicii de consultanță (suport agrotehnic pentru proiecte de afaceri cu sere și ferme verticale). În prezent, în țară au fost implementate două proiecte mari cu sere hidroponice - pentru cultivarea salatei verzi și a căpșunelor (material săditor și fructe pentru comercializare) în Ungheni, precum și două ferme verticale - în Călărași și Băcioi (gata de funcţionare în viitorul apropiat). Anul trecut, compania s-a extins şi pe piața ucraineană (două proiecte finalizate de ferme verticale - în Viniţa și Harkov, acesta din urmă fiind suspendat la moment din cauza invaziei Ucrainei de către trupele ruseşti și a bombardării infrastructurii rezidențiale și civile a orașului Harkov).

Iniţial, conducerea companiei considerau fermele verticale drept proiecte destinate pentru piețele marilor orașe din țările moderne ale lumii. Cu toate acestea, în procesul de dezvoltare a proiectelor, au ajuns la concluzia că unele dintre soluțiile tipice oferite pentru construcția fermelor verticale au aceeaşi şansă de a atrage investitori și în Republica Moldova.

Compania oferă trei tipuri de ferme verticale („Starter” - 62 m2, „Optimum” - 120 m2, "Pro" - 180 m2) care pot asigura o producție stabilă (verdeţuri şi zarzavaturi) de înaltă calitate pe o perioadă lungă de timp. Conform calculelor, volumul investițiilor în fermele tipice verticale este de circa 39 mii euro - „Starter”, 69,5 mii euro - „Optimum”  şi respectiv 99,5 mii euro - "Pro" (EXW Kiev / Chișinău). Cu alte cuvinte, investiţiile alocate într-un metru pătrat în aceste ferme verticale, excluzând costul spaţiului, variază de la 555 la 630 de euro.

Volumul de producție săptămânal  - de exemplu, frunze de salată cu o greutate de 125-150 de grame - ajunge la 1-3 mii de bucăți. În cadrul unei ferme verticale se pot obține până la 26 de cicluri de producţie a salatei verzi pe an, în funcție de tehnologia utilizată. La un preț de comercializare angro de 0,6 euro bucata de salată verde relativ ieftină (prețurile cu amănuntul, conform monitorizării EastFruit, variază de la 1 la 2 euro pe bucată), veniturile pot ajunge la aproximativ 31 de mii de euro pe an în cazul  fermei de tip “Starter”, 62 mii pentru “Optimum” și 94 mii pentru ferma de tip “Pro”. Desigur, producătorul va suporta costuri suplimentare pentru ambalarea producţiei. Pe de altă parte, în cazul volumelor mici de producție și vânzărilor cu amănuntul, veniturile pot fi și mai mari.

Costurile de producție în fermele verticale depind în primul rând de tarifele la energia electrică și apă, precum și de costurile semințelor și îngrășămintelor, materialelor de ambalare pentru produsele finite, forței de muncă, etc. În principiu, toate tipurile de ferme verticale presupun un nivel ridicat de automatizare practic a tuturor proceselor de producție și gestionarea lor la distanță (prin Internet). În cazul fermelor verticale mici, proprietarii sunt cei care lucrează în procesul de producţie, în timp ce fermele mai mari necesită angajarea unui număr mic de muncitori. În medie, termenul de recuperare a investiţiilor estimat a proiectelor de investiții pentru construcția de ferme verticale este de aproximativ de la un an și jumătate până la doi ani. Termenii reali de recuperare pot fi, desigur, ceva mai mari.

În fermele verticale, este profitabilă creşterea culturilor cu un ciclu de producţie scurt, preț de vânzare ridicat și cerințe înalte pentru prospețimea acesteia. În Georgia, ţară vizitată de mulți turiști și unde afacerea cu restaurante este bine dezvoltată, fermele verticale sunt deja instalate chiar și în restaurante, ceea ce permite cultivarea verdeţurilor proaspete direct în restaurante și este un stimul suplimentar în atragerea de clienţi.

În prezent, compania Croponix dezvoltă şi implementează  în ţară propriul proiect de fermă verticală mare, pe o suprafață de 200 m2, cu o înălțime a camerei de 8 metri. Pe lângă cultivarea ierburilor aromatice tradiţionale și a verdețurilor, compania va testa în curând tehnologii de producție pentru produse noi pentru fermele verticale din Moldova, şi anume: roșii, castraveți, căpșune. Conducerea companiei intenționează să finalizeze construcția fermei până în vara acestui an.

„În aproape orice format și dimensiune, costul de producție în fermele verticale, în comparație cu producția în sere hidroponice, este cu aproximativ 20-25% mai mare în medie pe parcursul ciclului anual de producţie”, subliniază Timur Muradov, director comercial al Croponix. „În același timp, un plus destul de mare al fermelor verticale este producția stabilă pe tot parcursul anului calendaristic. Mai mult ca atât, produsele comercializate sunt mai proaspete datorită proximităţii locației fermei faţă de consumator, ceea ce permite obținețerea unui preț mai mare, respectiv a unui profit mai mare. În ţara noastră, chiar și în serele hidroponice, ca să nu mai vorbim de serele și solariile tradiționale, producția este sezonieră, prin urmare, în marea majoritate a cazurilor, ciclul de producţie se oprește în perioadele reci ale anului. Acest lucru permite ca produsele cultivate în fermele verticale să fie vândute la un preț mai mare în timpul iernii, iar termenul de recuperare a investiţiilor a unui astfel de proiect va fi mai scurt”, explică expertul.

El mai menţionează că un alt avantaj major al acestor tipuri de ferme îl constituie utilizarea dozată a unor cantități minime de îngrășăminte în procesul de producție, iar pesticidele nu sunt folosite absolute deloc (în cazul unor regimuri stricte de izolare și de igienă a personalului). Prin urmare, produsele cultivate sunt ecologice.

Potrivit lui Timur Muradov, cel mai important aspect al unei ferme verticale ca şi concept de afacere agricolă are ca scop în sine nu exportul de produse, ci aprovizionarea celor mai apropiate piețe locale. Respectiv, cel mai important lucru în construcţia fermelor verticale este amplasarea acestora foarte aproape de punctele de vânzare - logistica transportului, chiar și în interiorul unui oraș mare, poate fi dificilă și lentă din cauza blocajelor din trafic, ceea ce înseamnă că nu este ieftină. O fermă verticală construită în oraș sau chiar la câțiva kilometri de reţelele de supermarketuri rezolvă perfect această problemă.

„Desigur, produsele cultivate în fermele verticale nu sunt încă de tip mass-market, ci mai degrabă din clasa “Premium”. Chiar și în Moldova, cererea pentru aceste produse depășește în prezent considerabil oferta”, susţine expertul.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI