Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Campania de semănat a sfeclei de zahăr se apropie de sfârşit. Care sunt rezultatele?

Campania de semănat a sfeclei de zahăr este aproape de finalizare în ţară. Din păcate, prognozele pesimiste enunţate anterior se adeveresc: suprafața totală cultivată cu sfeclă de zahăr va scădea cu cel puțin 20-22% față de nivelul de anul trecut - de la 14 mii de hectare la aproximativ 10-11 mii de hectare.

Situația este agravată din cauza vântului puternic și a suflării semănăturilor. Prin urmare, 2 companii importante de producere a sfeclei sunt nevoite să reînsămânțeze suprafețe mari, aproximativ 280 de hectare una dintre ele, iar cealaltă - până la 400 de hectare. Acest lucru nu doar că majorează costurile de producție suportate de producătorii care cultivă sfeclă de zahăr, dar implică și riscul să piardă, cel puțin, timpul optim de semănat a culturii. În situația dată, planurile inițiale de reînsămânțare cu sfeclă a plantațiilor afectate se pot schimba și ele între timp.

Mai mult ca atât, planurile producătorilor pot fi afectate şi de intenția Guvernului Republicii Moldova de a prelungi starea de urgență. Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a interzis exportul de zahăr din ţară. Acest lucru, la rândul său, a afectat foarte mult planurile de producție și cele comerciale ale producătorilor de zahăr și cultivatorilor de sfeclă.

În acest sens, producătorii de zahăr intenționează încă o dată să solicite Guvernului o propunere de evaluare a stocurilor rămase de zahăr din sfeclă din recolta anului 2021 și, în baza acestor date, să stabilească limitele permise pentru exportul de zahăr (potrivit producătorilor de zahăr – acestea deja există).

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI