Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Agricultorii cer autorităților restituirea TVA pentru pesticide și îngrășăminte minerale

Mai multe organizații agricole din ţară s-au adresat Parlamentului și Guvernului cu o cerere de acordare a asistenței financiare suplimentare ca urmare a creșterii puternice a costurilor tuturor resurselor de producție și de logistică. Anterior, autoritățile au convenit să compenseze 30% din accizele plătite de agricultori la achiziționarea de motorină pentru lucrările de primăvară a terenurilor agricole. Asociațiile agricole propun extinderea acestei măsuri și pentru pesticidele şi îngrăşămintele minerale achiziționate - restituirea integrală sau cel puțin parțială a TVA de 20%.

Specialiștii din cadrul asociațiilor agricole, în special cele axate pe pomicultori, consideră că până acum, pomicultorii și viticultorii au achiziționat cel puțin 60% din volumul de îngrășăminte minerale și pesticide minim necesar pentru sezonul de producție 2022. În opinia acestora, o rambursare totală sau parțială a TVA trebuie realizată în baza documentelor care confirmă faptul că agricultorul a achiziționat aceste produse în anul curent.

Potrivit estimărilor experților, ponderea pesticidelor și îngrășămintelor minerale în structura costurilor de producţie a fructelor (înainte de creșterea bruscă a prețurilor la acestea începând cu toamna anului trecut) în întreprinderile de nivel agrotehnologic mediu a constituit cel puțin 10-15%. Până în prezent, ponderea acestora  a crescut semnificativ. Rambursarea TVA la produsele de uz fito-sanitar, potrivit experților, îi va ajuta pe pomicultori și viticultori nu numai să mențină protecția plantațiilor la un nivel adecvat, ci și să reducă tendinţa de reorientare a unora din producători de la utilizarea preparatelor originale mai scumpe la cele generice, relativ ieftine.

Problema majorării celui de al doilea pachet de ajutor ţintit pentru producători va fi analizată în viitorul apropiat în cadrul unei ședințe a Comisiei agricultură şi industrie alimentară și a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI