Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Primele căpșune cultivate în seră sunt comercializate la un preţ dublu faţă de cele importate

Sezonul căpșunelor locale cultivate în seră a început la sfârșitul săptămânii trecute. Primele oferte de pomuşoare au apărut în rețelele sociale și în grupuri specializate de comunicare. Prețul este exact cel prognozat în urmă cu o lună de reprezentanții Asociației “Pomușoarele Moldovei” - 100-120 lei/kg (5,42-6,50 USD/kg), cu condiția cumpărăturilor mai mari de 3 kg, livrare la adresa indicată.

Apariția căpşunelor în săptămâna dinaintea sărbătorilor pascale este un semn bun, întrucât la jumătatea lunii martie conducerea Asociației și-a exprimat oarecum îndoielile în privinţa faptului că căpșunele moldovenești cultivate în sere de diferite tipuri și în câmpuri acoperite cu agril ar fi puse în vânzare în luna aprilie. Într-adevăr, mulți producători de pomuşoare susţin că la sfârșitul celei de-a doua decade a lunii, căpșunile, chiar și în plantațiile adăpostite, sunt încă foarte departe de maturitatea necesară pentru a fi comercializate. Căpșunile cultivate în sere sunt oferite doar de câteva întreprinderi abia.

Se pare că producătorilor le va fi dificil să comercializeze chiar și o cantitate mică de produse la prețul stabilit în prezent. Acesta contrastează foarte mult cu nivelul actual al prețurilor pentru căpșunile importate din Turcia şi Grecia. În aprilie, prețul angro al acestora a scăzut de la 80 lei/kg (4,34 USD/kg) la 50 lei/kg (2,72 USD/kg) în mai puțin de trei săptămâni. În piețele cu amănuntul din Chișinău acestea se comercializează cu 55-65 lei/kg (2,99-3,54 USD/kg), în supermarketuri - până la 70 lei/kg (3,81 USD/kg). Apropo, acesta este şi prețul de piaţă pentru castraveții importați de înaltă calitate, de calibrul 6-9 cm.

Primele oferte de vânzare a căpșunilor locale în rețelele de socializare au strâns sute de reacţii, majoritatea dintre ele fiind negative. Cea mai mare parte a celor activi susţin că, chiar și pentru gustul unic al căpşunelor locale, nu ar plăti de două ori mai mult decât pentru cele importate şi fără gust.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI