Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În prima jumătate a lunii aprilie, a crescut ritmul exporturilor de mere

Potrivit datelor anunțate public zilele trecute de un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în luna martie și în primele două săptămâni din aprilie, Republica Moldova a exportat peste 20.000 de tone de mere. Având în vedere că, după cum a raportat anterior EastFruit, în luna martie, livrările externe de mere din ţară s-au ridicat la circa 11,5 mii tone, se poate concluziona că în prima jumătate a acestei luni, aproape la fel de multe mere au fost deja exportate ca pentru toată luna trecută.

Totodată, operatorii pieței de fructe din ţară susțin că în luna aprilie exportul de mere în România și țările din Orientul Mijlociu a crescut semnificativ, în timp ce volumul și ritmul exporturilor către piețele din Rusia și Belarus rămân încă la nivelul din luna martie. Totuși, se poate presupune că declarațiile autorităților Poloniei și ale statelor baltice de a opri tranzitul transportului de mărfuri către piețele menționate contribuie la oprirea completă a furnizării de mere moldovenești pe această rută.

În acelaşi timp, companiile comerciale individuale continuă să încerce să-şi onoreze contractele încheiate anterior cu lanțurile de supermarketuri din Rusia. Asociațiile de producători agricoli au informații despre livrări de probă de mere din Moldova către cumpărătorii ruși prin Turcia și Georgia, atât pe mare, cât și pe uscat.

Este încă greu de prognozat cum se va termina această situaţie. Cu toate acestea, în orice caz, este clar că, chiar dacă în perioada aprilie-iunie, comercianții moldoveni măresc de câteva ori exportul de mere față de nivelul acestuia din martie, cu siguranță nu va putea fi comercializat întregul volum (circa 100 mii de tone), o parte din stocurile de mere rămânând în depozitele de fructe ale producătorilor agricoli.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI