Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Suprafețele cultivate cu ceapă și morcovi ar putea rămâne la nivelul anului trecut

Potrivit comercianţilor de semințe de legume, în 2022, principalele culturi de legume rădăcinoase se vor menține la nivelul anului trecut. Suprafaţa cu ceapă și morcovi vor ocupa aproximativ 3 mii de hectare în total, sfecla roșie - aproximativ 200-300 de hectare. Suprafeţele date constituie un rezultat bun, având în vedere progonozele negative de la sfârșitul anului trecut cu privire la o reducere bruscă a suprafeței de legume, în special a culturilor rădăcinoase. Cu toate acestea, legumicultorii nu au ținut cont de sfaturile dealerilor companiilor furnizoare de semințe și ale funcționarilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) de a crește producția de legume.

Conform observațiilor operatorilor pieţei, în acest an, s-au înregistrat schimbări semnificative în structura producătorilor de legume. Producătorii  mici care, de obicei, cumpărau semințe de ceapă pentru suprafețe de până la 1 ha au părăsit efectiv piața. Printre cumpărători au rămas destul de puţini producători mijlocii care deţin în jur de 3-5 hectare de legume. Principalii cumpărători de semințe de legume rădăcinoase au rămas companiile mari care produc legume pe o suprafaţă de 10-40 de hectare și au o infrastructură bine dezvoltată: sisteme de irigare (în principal irigare prin picurare), utilaje de recoltare și sortare, precum și depozite.

Experții nu au o explicație clară pentru situaţia dată în care producătorii mici și mijlocii au abandonat masiv producția de legume rădăcinoase, chiar și în zonele cu surse de apă disponibile pentru irigare. În același timp, mulți recunosc că, dacă gospodăriile rurale se asigură cumva cu legume de pe terenurile gospodărești, atunci comercianții cu amănuntul și instituțiile sociale din majoritatea orașelor mici, în special cele aflate departe de municipiul Chișinău, vor întâmpina mari probleme în privinţa achiziționării de legume.

În anii precedenți, școlile, grădinițele și spitalele, în majoritatea cazurilor, erau aprovizionate de micii producători de legume. În acest proces, în urma licitațiilor municipale de achiziționare a alimentelor pentru organizațiile sociale, uneori participau şi întreprinderile comerciale specializate. Cu toate acestea, în anul curent, din cauza creșterii puternice a costurilor de logistică, chiar și reţelele de supermarketuri din centrele regionale întâmpină dificultăți în a găsi furnizori stabili de produse alimentare.

Într-o oarecare măsură, comercianții întreprinderilor de aprovizionare din sectorul agrar consideră că decizia marilor producători de legume de a nu extinde suprafața cu legume rădăcinoase reprezintă o oportunitate pierdută. Nu toţi producătorii au fost influenţaţi în acest sens de respectarea asolamentului și de preţurile de achiziție la semințele de ceapă și morcov de înaltă calitate (prețul pe piața locală practic nu a crescut din cauza prezenței stocurilor necomercializate din sezonul precedent). Desigur, costurile îngrășămintelor și pesticidelor, precum și tarifele pentru alimentarea cu apă, au crescut brusc (cu aproximativ 20-30%). Cu toate acestea, având în vedere cererea relativ constantă pe piața internă,  precum și exporturile practic garantate către piața ucraineană, prețurile la legume, cel mai probabil, vor rămâne ridicate pe tot parcursul anului 2022.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI