Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prognoza se schimbă: agricultorii nu vor reduce suprafața însămânţată cu cartofi și alte legume

După cum arată datele sondajului blitz efectuat de echipa EastFruit adresat conducătorilor marilor întreprinderi agricole, anul acesta, cel mai probabil, suprafața însămânţată cu cartofi și alte  legume nu va fi redusă. Mai devreme, însă, unii experți din cadrul asociațiilor de producători agricoli au prezis o reducere bruscă a suprafeţelor acestor culturi din cauza reorientării agricultorilor către cultivarea cerealelor și leguminoaselor. În ultimii trei ani, suprafața însămânţată cu cartofi și rădăcinoase a fluctuat în intervalul de 19-21 de mii de hectare.

Agricultorii susţin că decizia de a menține aceleaşi suprafeţe  însămânţate cu cartofi și legume rădăcinoase la nivelul anului trecut a fost influențată în principal de faptul că cele mai mari întreprinderi specializate au reușit să achiziționeze o cantitate suficientă de îngrășăminte și produse de uz fito-sanitar în toamna anului trecut. În plus, aceștia au fost oarecum liniștiți de planurile guvernului de a crește sprijinul pentru irigații din Fondul de subvenționare de stat pentru anul 2022.

De asemenea, planurile producătorilor agricoli au fost influenţate parțial şi datorită deciziei Comisiei pentru Situații de Urgență de suspendare a exporturilor de cereale pe perioada stării de urgență. Prin urmare, operatorii pieței de cereale din Republica Moldova au realizat că procesul de aprovizionare externă cu diverse tipuri de produse agricole tranzacționate la bursă de acum înainte poate fi foarte dependent de situația politică, în timp ce pentru legume, piața internă a ţării a fost și rămâne principala piaţă de desfacere.

Cu toate acestea, decizia întreprinderilor de a nu reduce suprafața cultivată cu legume este, cel mai probabil, legată de intenția de a exporta o anumită cantitate de legume în Ucraina și România.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI