Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În acest an căpșunile locale cultivate în seră vor apărea mai târziu pe piață

În ultimele două săptămâni, vremea în ţară a fost foarte instabilă: după temperaturi înalte şi vreme destul de călduroasă, se atestă o răcire a temperaturii, iar în decursul următoarelor zile se aşteaptă ploi pe întreg teritoriul ţării.  Din acest motiv, începutul deja întârziat al sezonului de comercializare al căpşunelor autohtone cultivate în sere va fi amânat până spre sfârșitul primei decade a lunii mai.

Anterior, EastFruit a menţionat faptul că doar câțiva producători de căpșuni în seră din regiunile de sud ale Moldovei vor reuşi să recolteze primele loturi de pomuşoare timpurii până la sărbătorile Pascale, respectiv până la data de 24 aprilie. În anii precedenți, vânzările de căpșuni locale cultivate în seră începeau deja la mijlocul lunii aprilie.

Începerea întârziată a sezonului de comercializare tot mai mult şi mai mult slăbește poziția potențială a producătorilor pe piaţa locală. În comerțul cu amănuntul, de la începutul lunii februarie până la începutul lunii aprilie, prețurile la căpșunile importate (greci și turcești) au scăzut în medie de la 180-200 lei/kg la 60-90 lei/kg (3,2-4,9 USD/kg). În această perioadă, căpşunile au fost comercializate nu doar în lanțurile de supermarketuri din Chișinău, ci și în magazinele de tip butic din cartierele oraşului și chiar în unele piețe. Cu toate acestea, calitatea şi aspectul prezentabil al produselor lasă de dorit. De obicei, pomuşoare calitative şi cu un aspect prezentabil apar puţin mai târziu pe piaţă.

Mai există un lucru care nu trebuie trecut cu vederea. Operatorii pieței ucrainene de pomuşoare nu au fost niciodată furnizori importanți de pomuşoare timpurii cultivate în seră ai Republicii Moldova. Cu toate acestea, având în vedere diminuarea așteptată a cererii pe piața internă a Ucrainei și perspectivele încă neclare pentru exportul de căpșuni ucraineşti în UE, cel mai probabil, o parte a acestor produse ar putea ajunge pe piaţa din Moldova. Totodată, având în vedere dimensiunea mică a pieței locale și solvabilitatea sa scăzută, chiar și un import modest de pomuşoare ucraineşti poate influenţa scăderea prețurilor la căpșunile autohtone cultivate în seră. Cu alte cuvinte, pentru începutul sezonului de comercializare a capşunilor autohtone din seră nu se aşteaptă a fi înregistrate preţuri ridicate.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI