Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În martie 2022, Moldova a exportat cel mai mic volum de mere din ultimii 5 ani

În comparație cu valorile exporturilor din luna martie a anilor precedenți, cel din anul curent este unul destul modest. De exemplu, în martie 2021, Moldova a exportat aproximativ 19 mii de tone, iar în martie 2019 - mai mult de 42 mii de tone de mere. Cu toate acestea, având în vedere blocarea rutelor de transport terestru către partea de est din cauza războiului din Ucraina, totuşi, acest rezultat nu pare a fi încă un eşec total.

Este surprinzător faptul că, deşi, noile rute presupun tranzitarea mai multor ţări, peste 6 mii de tone de mere au fost livrate pe piața rusă și 1,3 mii de tone pe piața din Belarus. Un alt fapt interesant este că aproximativ 1,8 mii de tone de mere au fost livrate şi pe piața din România luna trecută – un volum  puţin mai mic decât cel înregistrat pentru întregul an 2021. Având în vedere că cei mai mari producători locali de mere negociază livrări de produse pe scară largă cu lanțurile de supermarketuri din România, se poate presupune că în luna aprilie volumul  exporturilor către piața românească îl va depăşi pe cel din luna martie.

Interesant este și faptul că prețul mediu de facturare al merelor moldovenești livrate în România a fost de aproximativ 6,2 lei/kg (0,35 USD/kg) comparativ cu preţul de cel mult 3 lei/kg (0,16 USD/kg) oferit pentru merele din soiuri învechite. Acest lucru înseamnă că în România, în mare parte, au fost exportate  mere din soiuri mai puțin populare pe piața europeană.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI