Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Exportatorii moldoveni speră că zeci de mii de tone de mere din recolta 2021 vor ajunge pe piața din România

Recent, unii dintre cei mai mari producători de mere din ţară, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în România, au purtat discuții în format on-line cu un grup de reprezentanți români ai lanțurilor de supermarketuri. În cadrul întâlnirilor, s-a discutat despre livrări la scară largă ale merelor din recolta 2021 către retailerii români.

Întreprinderile horticole din Moldova sunt capabile să furnizeze zeci de mii de tone de mere de înaltă calitate din depozite moderne de păstrare a fructelor şi în ambalaje conforme cerinţelor europene. Mulți dintre horticultorii din Moldova care au participat la negocieri deţin certificatul GLOBALG.A.P.

Membrii delegației din Moldova susțin că sarcina lor principală în cadrul dialogului a fost identificarea acelor cumpărători români care sunt interesați să furnizeze cantități mari de mere de calitate superioară și care sunt gata să „plătească mai mult decât prețul unui măr destinat procesării în Moldova”. În același timp, comercianții moldoveni consideră prețul actual de 3 lei/kg (0,16 USD/kg) pentru merele de export în România ca fiind unul minim acceptabil.

Potrivit operatorilor pieței de fructe din ţară, în prezent merele din soiurile populare cultivate în Republica Moldova se vând pe piața românească cu 0,3-0,8 USD/kg mai ieftin decât merele din Polonia, cu excepţia merelor din anumite soiuri (Idared, Jonagold), pe care furnizorii polonezi le mai exportă în România cu 0,1-0,2 cenți mai ieftin decât potențialii concurenți moldoveni.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI