Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Ananie Peşteanu: „Sperăm că culturile pomicole vor rezista fluctuațiilor de temperatură fără mari pierderi”

În ultimele zile ale lunii martie 2022, valorile temperaturii înregistrate pe teritoriul ţării s-au ridicat până la cele asemănătoare începutului de vară. În unele zone, temperatura zilnică a aerului a crescut până la +23-24 de grade Celsius. Potrivit meteorologilor temperatura maximă normală pentru această perioadă nu ar trebui să depășească +12-13 grade. Prin urmare, temperaturile înregistrate în aceste zile sunt absolut anormale, în special, conform prognozei pentru sfârșitul săptămânii, se preconizează o răcire bruscă, până la mici înghețuri noaptea, precum și precipitații în anumite zone din nordul și centrul Republicii Moldova.

Potrivit lui Ananie Peşteanu, Doctor conferenţiar universitar la catedra de horticultură a Universităţii Agrare de Stat din Moldova, doar câteva livezi de cais şi cireş (soiuri sensibile precum Cordia) pot suferi într-o oarecare măsură din cauza schimbării bruşte de temperatură prognozate în următoarele zile. De asemenea, în pericol sunt și unele plantații de migdal care au început deja să înflorească.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a culturilor vor face față înghețurilor ușoare. Chiar și mugurii deja în proces de desfacere și parțial deschiși vor rezista înghețurilor până la -5 grade.

Pentru a crește rezistența la schimbările meteorologice extreme, se recomandă tratarea livezilor cu preparate care conțin cupru în mai multe etape până la faza de „buton roz”.

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI