Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Experţii nu recomandă producătorilor cultivarea fructelor doar pentru procesare

În contextul unei crize instalate în ţară datorită coexistenţei mai multor factori negativi care au influenţat economia Republicii Moldova, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, un număr semnificativ de producători agricoli tind să utilizeze diverse metode în vederea reducerii semnificative a costurilor de producție și comerciale în acest an. În special, sunt luate în calcul modalităţi de reducere și de „simplificare” a numărului de tratamente fitosanitare în livezi, recolta cărora se prognozează să meargă în principal către procesare. Portalul Agroexpert.md l-a invitat pe Ion Scutar, șeful departamentului de vânzări al Biroului de Consultanță BASF din Moldova, să comenteze această strategie a producătorilor.

Potrivit expertului, mulți pomicultori, în special producătorii de mere, s-au pomenit într-o situație extrem de dificilă în primăvara anului curent: ei au contat pe obţinerea unor venituri destul de mari din comercializarea produselor de calitate superioară din frigidere, dar, de fapt, datorită pierderii pieței principale de vânzare – Federaţia Rusă, nivelul veniturilor lor a scăzut dramatic. Dorința de a minimiza cheltuielile suportate, din cauza incertitudinii extreme din sfera socio-politică și economică, pare una justificată, ba chiar firească.

Respectiv, unii producători planifică să realizeze toate măsurile de protecție necesare în livezi doar până la stadiul inițial de formare a fructelor, iar apoi să aplice alte metode. Prin urmare, în livezile dotate cu  plase de protecție împotriva grindinii și ploilor, recolta cărora urmează a fi vândută în stare proaspătă, agricultorii vor folosi metode de protecție avansate. Pe de altă parte, în livezile recolta cărora urmează a fi preluată de fabricile de procesare ca materie primă, agricultorii planifică să  reducă numărul de tratamente fitosanitare până la cele strict necesare, pentru a minimiza utilizarea fungicidelor și chiar a insecticidelor.

Potrivit lui Ion Scutaru, astfel de planuri presupun riscuri de producție foarte mari. În primul rând, chiar și acele scheme „simplificate” de protecție necesită un nivel înalt de cunoștințe și abilități specializate din partea producătorilor. În caz contrar, vor apărea situații în care banii vor fi cheltuiți în zadar, efectul utilizării produselor fitosanitare fiind unul redus sau, chiar mai rău, negativ. În al doilea rând, protecția ineficientă a livezii, de exemplu, împotriva viermelui mărului, poate duce la căderea fructelor necoapte, respectiv, calitatea acestora în ceea ce privește conținutul de zahăr și substanță uscată va fi mai mic faţă de cerinţele procesatorilor, lucru care cu siguranță va afecta preţul materiilor prime. În al treilea rând, lipsa unei protecții adecvate a livezilor împotriva bolilor care apar regulat (rapănul, făinarea, etc.) va duce la o dezvoltare slabă a organelor generative ale plantelor și, ca urmare, va reduce drastic productivitatea acestora în anul viitor. În al patrulea rând, nu trebuie ignorată posibilitatea unei redresări a situaţiei geo-politice din regiune şi apariţia unor perspective de comercializare a producţiei la preţuri normale, iar pentru a putea profita de o astfel de oportunitate, ipotetic vorbind, calitatea înaltă a fructelor este un imperativ necesar.

Ținând cont de toți acești factori, potrivit expertului Ion Scutaru, cea mai corectă variantă ar fi ierarhizarea produselor pe categorii de calitate începând nu cu etapa de producție, ci cu etapa de sortare înainte de vânzare, așa cum o făceau producătorii de obicei.

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI