Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Asigurările în sectorul horticol: ce schimbări au avut loc în noul sezon?

Brokerii companiilor de asigurări din ţară susțin că, în primăvara anului 2022, numărul contractelor de asigurare încheiate de agricultori au scăzut brusc. Principalele motive ar fi: scăderea profitabilității sectorului, care s-a înregistrat pe tot parcursul sezonului 2021-2022, precum și o creștere bruscă a costului tuturor inputurilor agricole la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an. Prin urmare, pentru procurarea unei poliţe de asigurare, majoritatea horticultorilor pur și simplu nu au bani. Motivele enunţate mai sus evidenţiază necesitatea reformării sectorului pomicol în contextul unei schimbări serioase a strategiei sale de producție și comerciale.

Experţii EastFruit susţin că mulți producători de fructe intenționează să schimbe tehnologiile de protecție a plantaţiilor începând cu etapa de producție a recoltei 2022: pentru fructele destinate pieţei proaspete - scheme de protecție mai complexe și mai costisitoare, iar pentru fructele destinate procesării industriale - scheme de protecție mai simple și mai ieftine.

În situația actuală, în procesul de încheiere a contractelor de asigurare pentru anul curent, problema cu care se confruntă brokerii de asigurări și producătorii este determinarea prețurilor prognozate pentru recolta viitoare, care de altfel, reprezintă un reper pentru calcularea cuantumului primelor de asigurare. Dacă luăm în calcul prețurile extrem de mici în prezent la merele destinate procesării, atunci sumele asigurate vor fi prea mici, iar plățile pentru cazurile asigurate nu vor reduce în niciun fel prejudiciul. Din cauza incertitudinii mari de pe piață, producătorii au ratat deja perioada importantă de asigurare, perioadă în care în sezoanele trecute se încheiau, de obicei, contracte de asigurare a  plantaţiilor perene împotriva îngheţurilor târzii de primăvară.

În acest sens, asiguratorii prevăd o schimbare a situaţiei: dacă în anii precedenți pachetele complexe de asigurări, legate de înghețurile târzii de primăvară şi căderea grindinii erau populare în rândul agricultorilor, în 2022 aceştia deja preferă să se asigure împotriva fiecărui risc în parte. În același timp, conform observațiilor brokerilor de asigurări, numărul de contracte mari încheiate cu clienții vechi a scăzut semnificativ, în schimb numărul contractelor mici încheiate cu clienții noi a crescut.

Potrivit Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară a Republicii Moldova, anul trecut faţă de anul precedent, valoarea totală a primelor încasate în cadrul contractelor de asigurare în agricultură a crescut cu circa 400%. Principalele stimulente care au favorizat acest lucru au fost: o creștere (până la 70%) a ponderii subvențiilor de stat în cuantumul primei de asigurare, o extindere a listei riscurilor subvenționate (inclusiv riscurile financiare asociate reducerii prețului cauzată de scăderea calității recoltei în urma condiţiilor meteorologice neprielnice) și impactul psihologic cauzat de recolta slabă a anului 2020 asupra agricutorilor.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI