Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Moldova discută cu UE în vederea eliminării cotelor la exportul produselor moldovenești

Autoritățile locale negociază cu conducerea UE în vederea eliminării cotelor la exportul produselor moldovenești. Acest lucru va stimula creşterea exportului de mărfuri autohtone pe piața europeană. Șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mažeiks, a declarat că UE este absolut deschisă în această privinţă.

Asociația Moldova Fruct susţine că producătorii moldoveni de fructe sâmburoase pot furniza pe piaţa UE mult mai multe produse decât cele stabilite prin cotele anuale de export scutite de taxe vamale: „Ne-am dori să fie eliminate total cotele și să ni se ofere acces liber pe piața europeană. Putem exporta nu 15 mii de tone de prune, ci 30-40 mii. Avem stabilită o cotă de export de 1.000 de tone pentru cireșe, pe când noi putem exporta cca 3-4 mii de tone de cireşe.”

În ceea ce privește exportul de mere, potrivit producătorilor moldoveni, piața europeană este suprasaturată cu acestea, iar prețurile sunt mici. Mai mult ca atât, pe piaţa europeană există cerere pentru alte soiuri de mere decât cele cultivate în Moldova.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţă apreciază pozitiv mersul negocierilor privind promovarea mărfurilor moldoveneşti pe piaţa europeană.

Ministerul Economiei a purtat negocieri intense cu Direcția Generală Comerț a UE în scopul desființării tuturor cotelor de export pentru producătorii moldoveni, în special pentru produsele agricole. Deja se atestă progrese în negocierile cu factorii de decizie relevanţi ai Comisiei Europene.”

Șeful delegației Uniunii Europene, Janis Mažeiks, a declarat în cadrul programului televizat “Prime Time” al canalului PRIME TV că promovarea exportului de produse moldovenești pe piața europeană reprezintă una din măsurile de sprijin oferite de UE țării noastre.

Este clar că Moldova a avut de suferit și pe plan economic, dacă vorbim de războiul din Ucraina. Vor exista stimulente pentru redirecționarea exporturilor moldovenești către piețele UE. Suntem pregătiți să ne deschidem în continuare piața pentru produsele agricole cultivate în Republica Moldova, cu condiția ca acestea să respecte standardele sanitare.”

În prezent, aproape 70% din exporturile moldovenești sunt orientate către piața UE, dar potențialul real este unul mult mai mare. Anul trecut, au fost livrate către Uniunea Europeană bunuri în valoare de peste 1.900 de miliarde de dolari comparativ cu 2020, iar exporturile au crescut cu 17%.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţă a menţionat că autorităţile de la Chișinăul negociază și cu autoritățile din Egipt în vederea eliminării cotelor pentru produsele moldovenești. Dacă negocierile vor avea succes, producătorii de mere își vor putea reorienta exporturile în scurt timp pe această piaţă.

Anterior, 95% din volumul exporturilor de mere erau direcţionate pe piaţa Federaţiei Ruse, ceea ce reprezintă un volum de aproximativ 200 de mii de tone pe an. Cu toate acestea, din cauza războiului din Ucraina, exporturile de fructe în Rusia au devenit dificile, în special, datorită faptului că costurile de transport s-au majorat semnificativ - camioanele ajung în Rusia traversând câteva ţări din Europa.

Prin urmare, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în depozitele producătorilor din ţară rămân la păstrare încă aproximativ 120.000 de tone de mere din recolta 2021.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI