Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Guvernul Republicii Moldova intenţionează să compenseze o parte din costul produselor de uz fitosanitar

Specialiștii Federației Agricultorilor din Moldova FARM susțin că Consiliul Economic, în consultare cu organizațiile agricole din ţară, a pregătit un proiect de măsuri de urgență pentru sprijinirea fermierilor în actualul an de criză. Printre altele, acesta prevede rambursarea către producătorii agricoli a TVA plătită la achiziționarea de pesticide, compensarea unei părți din costurile îngrășămintelor minerale și, eventual, unele garanții financiare în cazul unei deprecieri accentuate a leului față de dolar și euro.

Membrii Consiliului speră ca pachetul de sprijin să fie adoptat de către Cabinetul de Miniștri în prima jumătate a lunii aprilie. Cu toate acestea, însuși procesul de acordare a sprijinului financiar către fermieri poate întârzia, deoarece acesta într-o oarecare măsură depinde de finanțarea donatorilor externi în contextul crizei din regiune, care la rândul său, probabil, va ajunge nu mai devreme de luna iulie.

Experții FARM susţin că problema creșterii prețurilor la pesticide este una dintre problemele cheie cu care se confruntă pomicultorii și viticultorii din ţară (pe lângă reorientarea bruscă către piețele alternative de desfacere a producţiei rămase în frigidere, desigur). Din acest motiv, mulți producători de fructe intenționează să schimbe tehnologiile de protecție a plantaţiilor începând cu etapa de producție a recoltei 2022: pentru piața proaspătă - scheme de protecție mai complexe și mai costisitoare, iar pentru procesarea industrială - scheme de protecție mai simple și mai ieftine.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI