Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Atenţie la incendiile de vegetaţie!

Nici o zi fără incendii de vegetație. În weekend, pompierii au stins 345 de focare, pe întreg teritoriul țării. Un incendiu de proporții risca să cuprindă un sector de vile din raionul Ialoveni. Focare imense se extindeau cu repeziciune spre casele oamenilor din satul Dănceni. Potrivit primelor estimări, incendiul a compromis terenuri pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare. La Cahul, de la un incendiu de vegetație care s-a extins, s-a aprins un șopron, bucătăria de vară și acoperișul unei case de locuit, iar consecințele ar fi fost foarte grave dacă nu se intervenea la timp.

În fiecare zi suntem martori la astfel de statistici sumbre, și toate din cauza neglijenței oamenilor. În acest context, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să fie prudenți, să nu recurgă la acțiuni de igienizare prin ardere și să nu arunce la întâmplare surse de foc, iar în cazul producerii unor astfel de incendii, să apeleze de urgență Serviciul 112.

în urma unui incendiu, prin dispariția vegetației, se intensifică șiroirea, eroziunea solului. De asemenea, crește riscul de inundații. După un incendiu, bazinele hidrografice au un potențial mai ridicat la eroziune și inundații. Totodată, incendiile prezintă un potențial de distrugere a biodiversității.

Arderea unei tone de resturi vegetale produce 53 kg de monoxid de carbon (CO), 18.5 kg de particule nocive (majoritatea fiind mai mici de 10 microni) și apariția a nu mai puțin de 7 hidrocarburi aromatice policiclice, substanțe extrem de toxice și mai ales cancerigene.

Paiele, cocenii de porumb, plantele uscate, resturile de vegetație – toate se descompun natural, nu trebuie arse!

Pe lângă faptul că poluează aerul, arderile de primăvară compromit calitatea solurilor, provoacă pierderi uriașe de materie organică, afectează culturile agricole și pădurile din imediata vecinătate a suprafețelor incendiate. Focul oprește procesele biochimice de la nivelul solului, distruge rezerva de îngrășământ organic natural pe care resturile vegetale o aduc solului

Persoanele care dau foc intenționat resturilor de vegetație, potrivit Codului Contravenţional, Art. 154,  sunt pedepsite cu amendă în mărime de până la 1200 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore. Persoanele juridice care comit această încălcare vor achita o amendă în mărime de până la 9000 de lei. De asemenea, conform Art. 115 al Codului Contravențional al RM, arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu o amendă de la 3000 la 4500 lei pentru persoane fizice și cu amendă de la 12000 la 15000 lei pentru persoane juridice.

NU ARDEȚI MIRIȘTILE, STUFĂRIILE ȘI RESTURILE VEGETALE!

Sursa: AGROMEDIA

DINAMICA PREȚURI