Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Problema merelor rămase în frigidere şi nevalorificarea cotei anuale scutite de taxe oferite de UE

La o întâlnire recentă a conducerii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova (MAIA) cu reprezentanți ai organizațiilor de fermieri, printre alte subiecte, s-a discutat și problema comercializării merelor din recolta 2021. În cadrul discuției, unul dintre secretarii de stat ai ministerului a menționat că Moldova poate furniza pe piața europeană circa 40.000 de tone de mere.

Cantitatea de mere enunţată de Minister nu reprezintă altceva decât cota anuală de export oferită de către UE Republicii Moldova la importul fără taxe, stabilită prin Acordul de Liber Schimb. Din 2016, anul intrării în vigoare a acestui act, Moldova a furnizat pieței europene circa 3-6 mii de tone de mere în cele mai bune sezoane. În luna martie a acestui an, din cauza războiului din Ucraina și a pierderii pieței de desfacere rusești, tema exportului merelor moldovenești în Uniunea Europeană a devenit brusc foarte relevantă. Cu toate acestea, în prezent merele moldovenești rămân a fi exportate doar în România şi în loturi foarte mici, nici măcar sute de tone.

Potrivit producătorilor, comercianții locali cumpără soiuri de mere de calibrul 70 mm+ pentru aprovizionarea pieței din România la un preț de aproximativ 3 lei/kg (0,16 USD/kg). În schimb, costul merelor din frigiderele întreprinderilor agricole locale, în funcție deja de soiul și termenul de valabilitate, este de aproximativ 4-5 lei/kg (0,21-0,27 USD/kg). Pe piața din România, merele moldovenești sunt cumpărate angro în medie cu 15-20% mai ieftin decât cele poloneze. Cu toate acestea, exportul merelor pe piaţa UE rămâne a fi una dintre principalele direcţii pentru operatorii pieței de fructe din Moldova.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI