Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Agricultorii plănifică să utilizeze mai puține pesticide în anul curent

Conform analiştilor EastFruit, din cauza creșterii puternice a preţurilor la inputurile agricole, precum și a incertitudinii legate de condițiile de acces și prețurile pe principalele piețe de desfacere, întreprinderile horticole chiar și cele mai moderne intenționează să reducă semnificativ utilizarea produselor de uz fitosanitar în acest an. În primul rând, acest lucru se referă la insecticidele scumpe. Agricultorii moldoveni planifică să le înlocuiască prin anumite măsuri preventive, şi anume preparate pe bază de ulei.

Experții în domeniul protecției plantelor analizează astfel de planuri ale agricultorilor din 2 perspective. Pe de o parte, anul trecut, din cauza perioadelor cu precipitații îndelungate, eficacitatea măsurilor de protecție în livezi nu a fost una ridicată, agricultorii fiind nevoiți să majoreze brusc numărul de stropiri. Acest lucru a crescut riscul prezenţei unui conținut ridicat de reziduuri de pesticide în fructe. Totuşi, anul 2021 a trecut fără cazuri de reclamaţii din partea importatorilor europeni referitoare la reziduuri de pesticide prezente în fructe. Pe de altă parte, însă, în condiţiile meteorologice de anul trecut, agricultorii care au renunţat la protecţia intensivă a culturilor împotriva bolilor şi dăunătorilor s-au confruntat cu problema calităţii producţiei care nu a corespuns cerinţelor de calitate impuse pe piaţa fructelor proaspete.

Primăvara din anul curent este semnificativ diferită faţă de cea din anul trecut în ceea ce privește cantitatea de precipitații. Dacă vremea uscată şi caldă va persista şi în perioada aprilie-mai, atunci pentru prima dată în ultimii ani, în ţară vor exista condiții bune de polenizare și un fond fitosanitar propice.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI