Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Când vor apărea primele căpşuni pe piaţă în acest an?

Specialiștii Asociației “Pomușoarele Moldovei” susţin că în anul curent, din cauza vremii relativ răcoroase din martie și a posibilelor înghețuri în aprilie, căpșunile moldovenești cultivate în sere de diferite tipuri și pe câmpuri acoperite cu agril, vor apărea în vânzare nu mai devreme de prima decadă a lunii mai. Este posibil ca doar câțiva producători din regiunile sudice ale Moldovei să reuşească să culeagă primele loturi de căpşuni timpurii până la începutul vânzărilor scumpe de produse alimentare în perioada sărbătorilor pascale (24 aprilie). În anii precedenți, comercializarea căpșunilor locale din seră începea deja pe la mijlocul lunii aprilie.

Anul acesta, din cauza creșterii puternice a prețurilor pentru practic toate inputurile de producție, este foarte posibil ca volumele comerciale de căpșuni cultivate în seră să fie mici. În același timp, producătorii speră să-l vândă la un preț relativ mare: în comerțul angro și cu amănuntul - aproximativ 150 lei/kg (8,13 USD/kg).

Conform monitorizării preţurilor de către echipa EastFruit, în ultimii ani, prețul mediu angro al căpșunilor în aprilie s-a situate  în intervalul 60-80 lei/kg (3,38-4,51 USD/kg). Doar ocazional, pe perioade scurte, nivelul maxim al prețului a crescut la 90 lei/kg (5,08 USD/kg). Piețele individuale poziționate în segmentul premium al retailului locl ar putea cumpăra căpșuni locale în ambalaje de marcă de consum de la mai multe întreprinderi producătoare de pomuşoare renumite din Moldova la un preț de 100-120 lei/kg (5,64-6,77 USD/kg). Totuşi, aceasta ar fi mai degrabă o excepție decât regulă.

În prezent, căpșunile de import (greacă, turcească) sunt vândute în lanțurile de supermarketuri și magazine de tip butic din Chișinău la un preţ de 150-180 lei/kg (8,13-9,76 USD/kg). În plus, operatorii pieței de fructe consideră că este posibil importul de căpșuni din Israel și, poate pentru prima dată, din Egipt, ţară cu care autoritățile negociază introducerea unui regim de preferințe comerciale. Toate acestea nu reprezintă însă un fundal prea favorabil pentru comercializarea pomuşoarelor locale timpurii la un preț ridicat.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI