Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Pomicultorii moldoveni nu renunţă încă la planurile de a înfiinţa noi plantații în 2022

Conducătorii celor mai mari pepiniere din ţară  susțin că până la jumătatea lunii martie nu a existat niciun caz de reziliere a contractelor încheiate anterior de achiziționare a materialului săditor pentru culturile pomicole perene din partea producătorilor agricoli. Unele pepiniere, deja au reluat activ livrările de puieți în luna martie, deoarece din cauza toamnei secetoase din 2021, unii dintre clienții lor au amânat data de livrare până în primăvara acestui an.

Cu toate acestea, perspectivele de investiții în sectorul horticol în acest an încă nu sunt clare. Din toamna anului trecut, pomicultorii și viticultorii sunt alarmați de creșterea galopantă a prețurilor la îngrășămintele minerale și la resursele energetice. În luna februarie, războiul din Ucraina a devenit un alt factor demotivator important. Producătorii de mere s-au trezit într-o situație deosebit de dificilă, pierzând brusc aproape toate piețele tradiționale de desfacere și orice piaţă mare de vânzare. Foarte puțini dintre ei se gandesc la defrişarea livezilor de meri, dar acest proces aproape sigur că se va accelera (în ultimii cinci ani, suprafața totală a plantațiilor acestor fructe a scăzut cu aproximativ 3 mii de hectare, până la 49 de mii de hectare) .

Potrivit Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură AIPA, în Moldova au fost plantate doar 1,9 mii hectare de livezi noi în 2021 (în 2020 - puțin peste 2,3 mii hectare, în 2019 - 3,3 mii hectare). Inclusiv livezi de fructe seminţoase, anul trecut au fost plantate circa 1,1 mii de hectare (în 2020 - 1 mii de hectare), iar de fructe sâmburoase - 804 hectare (în 2020 - 1,3 mii de hectare).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI