În prima jumătate a lunii martie, prețurile
angro la strugurii de masă pe piață au crescut în medie cu 1-2 lei/kg comparativ
cu luna februarie, respectiv până la
14-15 lei/kg (0,76 USD-0,81 /kg). Acesta preţ este cu aproximativ 15-17% mai mare decât prețul
din aceeași perioadă a anului trecut, dar cu 12-13% mai mic decât prețul din
martie 2020.
Operatorii pieței de fructe susţin că până în
februarie, stocurile rămase de struguri din recolta 2021 (aproximativ 7 mii de
tone, conform estimărilor experților) erau destul de bine păstrate în
frigiderele întreprinderilor vinicole şi comerciale. Unele loturi destul de
mari de struguri nu arătau mai rău decât toamna trecută și erau foarte
solicitate pe piața europeană. Din cauza exporturilor intense din martie, în
depozitele de fructe nu au rămas mai mult de 1-2 mii de tone de struguri.
În același timp, chiar și cei mai calitativi
struguri „Moldova” este puțin probabil să fie exportaţi în cantități mari. Bobiţele
struguri încă îşi păstrează fermitatea, însă ramurile ciorchinelor s-au
întunecat și s-au uscat deja, fapt ce scade mult din atractivitatea produsului
pentru consumatorii europeni. Totodată, strugurii „Moldova” sunt destul de
solicitaţi pe piaţa internă. Aceştia sunt retraşi de pe rafturile din
supermarketuri, unde sunt înlocuiți cu produse importate mai proaspete şi se
comercializează în piețele de cartier şi spaţii comerciale de tip butic la un
„preț de nișă” relativ mare - până la 20-30 lei/kg ($ 1,09 -1,63/kg).
Sursa: EastFruit