
Producătorii agricoli urmează să
obțină de la ANSA în baza unor noi cerinţe, certificate de conformitate care
atestă calitatea producţiei ce urmează să fie comercializată în stare proaspătă
pe piaţa internă. Până în prezent, un asemenea document era solicitat doar de
agenții economici care exportau fructele și legumele în stare proaspătă.
Potrivit șefei Direcției siguranța și calitatea produselor alimentare de
origine non-animală, ANSA, Marina Dintiu, necesitatea modificării cerințelor de
calitate și comercializare a apărut în contextul intrării în vigoare a Legii
237/2018 care presupune existența unui certificat de conformitate a calității
fructelor și legumelor proaspete.
Totodată au fost modificate unele
acte normative precum Legea 119/2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar
și fertilizanți prin care a fost abrogată obligativitatea deținerii Certificatului de inofensivitate,
acest fapt trebuia actualizat și în Hotărârea de Guvern nr.929/2009, care a
fost modificată recent.
-Ce presupun de fapt aceste modificări?
În primul rând, documentul
normativ a fost completat cu 14 produse de larg consum în Republica Moldova
(cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveți, vinete,
dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireșe și vișine) pentru
care au fost stabilite cerințe minime de calitate și comercializare. Totodată
au fost stabilite clar cerințele de plasare pe piață a fructelor și legumelor
proaspete” a subliniat Marina Dintiu, șefa Direcției siguranța și calitatea
produselor alimentare de origine non-animală, ANSA.
-Care sunt acum cerințele de plasare a produselor respective?
La plasarea pe piață, fructele și legumele
proaspete trebuie să corespundă cerințelor minime de calitate și comercializare
și normativelor sanitare. Calitatea fructelor și legumelor proaspete este
asigurată de producător, ulterior de comerciant și poate fi confirmată
suplimentar printr-un Certificat de conformitate a calității fructelor și
legumelor proaspete.Certificatul respectiv este eliberat de STSA urmare a
inspecției lotului de fructe sau legume certificate. În acest caz, nu sunt
necesare testări de laborator. Când ne referim la normativele sanitare
înțelegem că produsele vegetale nu trebuie să conțină reziduuri ale produselor
de uz fitosanitar și fertilizanți contaminanți, aditivi alimentari peste
limitele maxime admise de legislație. Atestarea corespunderii fructelor și
legumelor proaspete cu normativele sanitare se efectuează în mod obligatoriu în
baza testărilor efectuate de un laborator acreditat în acest sens.
-În ce cazuri se eliberează certificatul de inofensivitate? Este acesta
obligatoriu?
Certificatul de inofensivitate
este un document opțional, care poate fi obținut de agenții economici pentru
produsele destinate exportului/reexportului sau în alte cazuri când agentul
economic dorește să ateste suplimentar respectarea limitelor maxime admise
(LMA) de reziduuri, pesticide și ale conținutului de nitrați în materia primă
și/sau în produsele alimentare de origine vegetală.
-Ce trebuie să știe un producător agricol despre etichetarea fuctelor
și legumelor proaspete inclusiv pentru export?
La plasarea pe piață, fructele și
legumele proaspete se etichetează conform legislației în vigoare. Eticheta
produsului va conține în mod obligatoriu informații despre denumirea
produsului, țara de origine, caracteristicile comerciale, care includ în mod obligatoriu
categoria de calitate, informații cu privire la producător, ambalator,
cantitatea netă și condițiile speciale de păstrare.Produsele alimentare
inclusiv fructele și legumele proaspete destinate exportului în vederea
introducerii lor pe piața unei alte țări trebuie să corespundă cerințelor
reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile în țara respectivă, inclusiv
cu privire la etichetare.
-Cine și cum verifică dacă fructele și legumele proaspete plasate pe
piață corespund cerințelor de calitate și comercializare?
Agenția Națională pentru
Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale va monitoriza
respectarea cerințelor la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proapete”
a conchis Marina Dintiu din cadrul Direcției siguranța și calitatea produselor
alimentare de origine non-animală, ANSA.
Sursa: AGROEXPERT