Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile la mere au început să scadă în retailul din ţară

La sfârșitul săptămânii trecute, unele lanțuri de supermarketuri din Chișinău au început să reducă prețurile la mere. Scăderea este una mică - aproximativ 0,5-1 lei/kg (0,02-0,05 USD/kg). Preţurile la merele din soiurile galbene și verzi au scăzut mai mult decât preţurile la mere din soiurile roșii. Înlocuirea în masă a merelor din soiuri pentru export cu mere din soiuri învechite - „Idared”, „Renet Simirenco” și altele - nu a fost încă observată în magazine. În cele mai mari lanțuri de supermarketuri din ţară predomină merele din soiurile cele mai solicitate pe piaţă, în cutii de marcă ale producătorilor agricoli cunoscuți din Moldova. În același timp, pe baza unei evaluări pur vizuale, se pare că magazinele comercializează produse din stocurile de fructe rămase care au ajuns mai devreme.

Operatorii de piață sunt susţin că comercianții cu amănuntul vor încerca să obțină reduceri mari la mere de la furnizorii agricoli pe termen scurt. Acest lucru este firesc, dat fiind faptul că, conform celor mai modeste estimări ale experților, în depozitele de fructe din ţară în acest moment  sunt păstrate nu mai puțin de 100.000 de tone de mere. Perspectivele exporturilor acestor mere sunt încă neclare, dar prognozele sunt pesimiste. Prin urmare, vânzările angro de mere către comercianții locali cu amănuntul la un preț cu cel puțin 1-1,5 lei/kg mai mare decât prețul din iarnă oferit la procesare pentru mere vor fi probabil considerate de agricultori la moment acceptabile.

În același timp, este foarte probabil ca merele de calitate scăzută și din soiuri mai puțin populare să ajungă în cel mai scurt timp în supermarketele din ţară direct din frigiderele producătorilor agricoli la un preț redus.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI