Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

FAO: Până la sfârșitul anului, prețurile alimentelor la nivel mondial ar putea crește cu încă 22%

Din cauza conflictului din Ucraina, prețurile alimentelor la nivel mondial ar putea crește cu 8-22% față de nivelurile actuale deja ridicate. O astfel de prognoză este menţionată în mesajul Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Rusia și Ucraina se numără printre cei mai mari producători de produse agricole din lume. Ponderea totală a celor două țări în oferta globală de orz este de 19%, grâu - 14%, iar porumb - 4%. Astfel, ele asigură mai mult de o treime din exporturile mondiale de cereale.

Raportul FAO mai precizează că aceste țări sunt liderii mondiali în furnizarea de ulei de rapiță, deținând cota de 52% pe piața uleiului de floarea soarelui. Totodată, Rusia este cel mai mare exportator mondial de îngrășăminte cu azot și al doilea cel mai mare furnizor de îngrășăminte cu potasiu și fosfat, relatează Agroinvestor.

„Perturbațiile în lanțurile de aprovizionare și logistica aprovizionării cu cereale și semințe oleaginoase din Ucraina și Rusia, împreună cu restricțiile la export impuse Rusiei, vor avea un impact vizibil asupra nivelului securităţii alimentare”, a declarat directorul general al FAO Qu Dongyu pentru serviciul de presă al ONU FAO.

Potrivit acestuia, aproximativ 50 de țări care importă mai mult de 30% din cereale din Rusia și Ucraina vor resimți destul de puternic acest lucru. Multe țări din Europa și Asia Centrală sunt încă dependente în proporţie de peste 50% de aprovizionarea cu îngrășăminte minerale din Federaţia Rusă, în timp ce exportul de îngrășăminte cu azot este limitat la o cotă care poate fi menținută şi anul viitor.

În raportul FAO se mai arată că în luna februarie anul curent, prețurile globale la alimente au atins deja niveluri istorice ridicate din cauza cererii puternice, a costurilor mai mari la inputuri și logistică şi a perturbărilor rutelor în porturi. Astfel, în ultimul an, preţurile la grâu și orz au crescut cu 31%, iar prețurile la uleiul de rapiță și floarea soarelui cu peste 60%. Cererea ridicată și volatilitatea prețurilor gazelor naturale au dus la creșterea prețului îngrășămintelor minerale. În special, prețurile pentru principalul îngrășământ cu azot - ureea - s-au triplat în doar 12 luni. Evenimentele economice, politice şi sociale care au loc astăzi în Rusia și Ucraina complică și mai mult situația nu doar la nivel regional, ci şi mondial, a menţionat Qu Dongyu.

În luna iunie va începe campania de recoltare a cerealelor, dar nu este încă clar dacă agricultorii ucraineni vor putea să recolteze și să le introducă pe piață. În același timp, accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră este blocat. Pe lângă costurile ridicate ale transportului maritim se mai adaugă acum și creșterea costului asigurărilor în regiunea Mării Negre. Aceste costuri vor fi acoperite pe contul creșterii prețului produselor alimentare importate, susțin analiștii ONU FAO.

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI