Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile angro pentru mai multe soiuri de mere au scăzut sub nivelul costului unitar

Conform monitorizării preţurilor de către echipa EastFruit, „scăderea uşoară ” a prețurilor angro la mere în ţară continuă. La sfârșitul celei de-a doua săptămâni din martie, preţul merelor din aproape toate soiurile au scăzut în medie cu 1 leu/kg, iar nivelul prețurilor medii se încadrează în intervalul 4-7 lei/kg (0,21-0,38 USD/kg) şi acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că cursul de schimb al leului față de dolar continuă să scadă.



Conform calculelor experţilor organizațiilor agricole, nivelul actual al prețurilor angro a scăzut sub nivelul costului unitar, care în funcție de nivelul de eficiență agro-tehnologică a lucrărilor, de sortimentul și calitatea produselor, de condițiile și termenul de valabilitate, de tipul de ambalaj, variază în jurul a 5-8 lei/kg (0,27 USD -0,43/kg).

Operatorii de piață susțin că comerțul angro cu mere este „aproape de nivelul zero”. Cantități mici de fructe sunt achiziționate doar de comercianții locali, în principal direct de la întreprinderile agricole horticole. Practic, nu există operațiuni comerciale între producători și comercianții exportatori în acest moment. Ambii actori de piaţă consideră că principala lor sarcină constă în „căutarea oportunităților de a vinde un măr proaspăt la un preț mai mare decât îl oferă fabricile de concentrat pentru materiile prime industriale”.

Mai multe companii comerciale locale s-au aventurat totuşi să exporte pe piața rusă mere din rezervele de produse formate anterior - în tranzit prin șapte țări UE. Marfa nu a ajuns încă la cumpărător și nici nu există decontări sub o oarecare formă. Alţi câţiva comercianți au trimis loturi de probă de mere cumpărătorilor angro din România la un preț mai mic chiar decât merele poloneze din soiurile ieftine. Totuşi, până în prezent nu este clar încă dacă va exista cerere pentru ele din partea unor ţări UE.  

Sursa: EastFruit
DINAMICA PREȚURI