Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

De pe urma războiului din Ucraina, cel mai mult vor avea de suferit producătorii de mere

Conform datelor TradeMap.org, în ultimii 13 ani, din 2009 până în 2021, Moldova a exportat în Federația Rusă fructe, nuci și legume (HS07-08) în valoare de 1,2 miliarde USD. Practic toată această valoare de 1,1 miliarde USD este constituită de fructe și nuci (HS08).

De mai mulți ani deja, Federația Rusă deține o pondere semnificativă în structura exporturilor moldovenești. Dacă am presupune că creșterea exporturilor în Belarus în perioada 2014-2015 s-a datorat faptului că Rusia a zădărnicit propriul embargo, în 2009-2020, 45% din veniturile Moldovei din exportul de fructe și nuci au venit din Rusia. Ponderea a crescut la 50% în 2020 și este probabil să fie și mai mare în 2021. Anul trecut în Rusia a fost înregistrată o recoltă destul de slabă, ceea ce a dus la creșterea cererii de produse străine.

În 2021, exportul de fructe și nuci din Moldova către Rusia s-a dublat față de 2020, 65% din această creștere datorându-se unei creșteri a valorii exporturilor de mere, care, la rândul său, se datorează în principal unei creșteri a prețurilor de export.

Prețurile de export la mere (FOB) din Moldova către Rusia au crescut cu 77% în 2021 față de 2020, potrivit datelor statistice. Creșterea prețurilor se datorează situației Covid, lipsei de forță de muncă și problemelor de logistică.

Merele proaspete sunt fructe cheie de export pentru ţara noastră, reprezentând de obicei 20-35% din exporturile de fructe și nuci ale Moldovei. Conform datelor din 2020, dacă nucile ar fi excluse, exportul de mere moldovenești este de cel puțin două ori mai mare decât oricare alt produs.

Practic toate exporturile de mere din ţară ajung în Rusia. Dacă excludem perioada 2014-2015, ani de tensiune politică și embargoul rusesc, peste 90% din exporturile de mere au mers în Rusia în 2009-2020.

Având în vedere sancțiunile împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei, este de așteptat ca puterea de cumpărare a Rusiei să scadă. Situația ar putea fi similară celei  din 2014 sau chiar mai rău. Acest lucru va afecta inevitabil exporturile moldovenești de legume, fructe și nuci. Exportul de mere va avea de suferit cel mai mult, deoarece reprezintă cea mai mare cotă în structura exporturilor și aproape toate sunt vândute în Rusia.


De ce situaţia anului curent ar putea fi mai gravă decât în 2014? – Moldova produce mult mai multe mere decât înainte. Volumul mediu de producție în 2019-2021 a crescut cu 70% față de 2013-2015. În 2014, din cauza embargoului, în Moldova au rămas cel puțin 150 de mii de tone de mere în frigidere (producție – export). Dacă cererea externă totală scade la nivelurile din 2014-2015, acest număr s-ar putea dubla pentru recolta din 2022.

Lăsând la o parte problemele legate de cerere, bunurile de capital au devenit deja mai scumpe, iar lanțurile de aprovizionare se confruntă cu perturbări majore din cauza războiului declanşat în Ucraina. Nu trebuie să uităm nici de pandemia de Covid, care nu a dispărut încă.

Moldova va trebui să facă schimbări majore. Pe de o parte, cererea din Rusia este de așteptat să scadă, pe de altă parte, războiul este probabil să afecteze securitatea alimentară globală, respective noi oportunități de export pot apărea din altă parte.

În acest moment, războiul a perturbat exporturile, iar moldovenii nu găsesc alte canale sistematice de export. Un număr mare de mere de recoltă din 2021 rămân încă în depozitele producătorilor.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI