Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Din cauza creșterii puternice a prețurilor la gaze, în Europa se atestă un deficit de legume cultivate în seră

Piața alimentară europeană urmează în viitorul apropiat să se confrunte cu un deficit de fructe și legume cultivate în sere. Creșterea bruscă a preţului la gazele naturale a dus la faptul că în multe sere încălzirea a fost oprită, potrivit Fruit-inform, citând site-ul irishexaminer.com.

În special, livrările de legume cultivate în seră din Olanda cel mai probabil vor scădea brusc, unde se estimează că 2,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale (aproximativ 8% din consumul de combustibil al țării) sunt necesari pentru a încălzi 25.000 de acri de sere  pe an.

Pe măsură ce prețurile la gaz au crescut cu 98,5% an de an la un nivel record în luna decembrie, proprietarii olandezi de sere au renunțat la conectarea încălzirii pentru a cultiva roșii, castraveți, ardei graşi și flori. Între timp, multe sere din Marea Britanie nici măcar nu au început să planteze răsaduri, deși, de obicei, sezonul de plantare începea în luna ianuarie. Motivul este prețul ridicat la gaz și lipsa de muncitori. Costurile mari au dus la faptul că deja a devenit mai rentabil să se țină serele goale decât să se planteze ceva în ele. Așadar, 60-70% dintre producătorii britanici de verdeţuri și legume proaspete nici nu au început măcar să planteze răsaduri în ianuarie în serele din regiunea Hertfordshire, situate pe o suprafață de 370 de acri şi unde se produce aproximativ 75% din castraveții, ardeii dulci și vinetele din Marea Britanie.

Între timp, în Bulgaria, aproximativ 70% din serele locale pentru producția de legume au rămas fără recoltă în această iarnă, tot din cauza creșterii costurilor aferente încălzirii şi întreţinerii serelor. Aceasta, la rândul său, a dus la o lipsă de roșii și castraveți pe piața internă. Economia întreprinderilor deţinătoare de sere într-un număr mare de țări UE, după cum știm, depinde de sprijinul statului.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI