Piața alimentară europeană urmează
în viitorul apropiat să se confrunte cu un deficit de fructe și legume
cultivate în sere. Creșterea bruscă a preţului la gazele naturale a dus la
faptul că în multe sere încălzirea a fost oprită, potrivit Fruit-inform, citând
site-ul irishexaminer.com.
În special, livrările de legume
cultivate în seră din Olanda cel mai probabil vor scădea brusc, unde se estimează că 2,4
miliarde de metri cubi de gaze naturale (aproximativ 8% din consumul de
combustibil al țării) sunt necesari pentru a încălzi 25.000 de acri de sere pe an.
Pe măsură ce prețurile la gaz au
crescut cu 98,5% an de an la un nivel record în luna decembrie, proprietarii
olandezi de sere au renunțat la conectarea încălzirii pentru a cultiva roșii,
castraveți, ardei graşi și flori. Între timp, multe sere din Marea Britanie
nici măcar nu au început să planteze răsaduri, deși, de obicei, sezonul de
plantare începea în luna ianuarie. Motivul este prețul ridicat la gaz și lipsa
de muncitori. Costurile mari au dus la faptul că deja a devenit mai rentabil să se țină
serele goale decât să se planteze ceva în ele. Așadar, 60-70% dintre
producătorii britanici de verdeţuri și legume proaspete nici nu au început măcar
să planteze răsaduri în ianuarie în serele din regiunea Hertfordshire, situate pe
o suprafață de 370 de acri şi unde se produce aproximativ 75% din castraveții,
ardeii dulci și vinetele din Marea Britanie.
Între timp, în Bulgaria,
aproximativ 70% din serele locale pentru producția de legume au rămas fără
recoltă în această iarnă, tot din cauza creșterii costurilor aferente
încălzirii şi întreţinerii serelor. Aceasta, la rândul său, a dus la o lipsă de
roșii și castraveți pe piața internă. Economia întreprinderilor deţinătoare de
sere într-un număr mare de țări UE, după cum știm, depinde de sprijinul
statului.
Sursa: EastFruit