Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile la seminţele floarea-soarelui au crescut brusc în ţară

Săptămâna aceasta pe piața locală a materiilor prime agricole s-a înregistrat o creștere bruscă a prețurilor de achiziție la floarea soarelui. Floarea Soarelui SA (Balti), compania lider în industria uleiului şi grăsimii din ţară, a anunţat un nou pret de achiziţie - 17 lei/kg. Anterior, intervalul prețurilor angro pentru  floarea soarelui în Moldova era de 13-13,5 lei/kg. Conducerea întreprinderii a motivat această creștere destul de mare a prețurilor de achiziție la semințele de floarea soarelui ca fiind o modalitate necesară în a opri exportul galopant al acestei materii prime.

Potrivit operatorilor pieței de semințe oleaginoase, doar în ultima săptămână au fost exportate din Moldova aproximativ 13.000 de tone de semințe de floarea soarelui. Potrivit martorilor oculari, „la terminalele vamale din România sunt cozi de zeci de vehicule grele încărcate cu seminţe de floarea soarelui. Dacă exporturile continuă în același ritm, stocurile de floarea-soarelui din depozitele producătorilor și comercianților agricoli autohtoni se vor epuiza cu mult înaintea noii recolte. Mai mult, în prezent, aproape niciunul dintre experți nu poate să prognozeze cu certitudine ce suprafaţă va fi semănată, cultivatăcu  floarea soarelui și recoltată pentru anul current.

Cel mai curios lucru legat de aceste mișcări active din cadrul pieţei în săptămâna trecută este că ele nici măcar nu au necesitat o oarecare „stimulare a prețurilor”. Piața a înregistrat careva mişcări din cauza introducerii unei interdicții privind exportul de grâu și porumb din Republica Moldova în perioada stării de urgență. „Mișcarea este viață”, iar în cazul comerțului exterior, acest principiu a fost concretizat sub forma unei reorientări a comercianților locali de cereale către exportul de floarea soarelui. Din fericire, acesta nu a fost restricţionat.  

Totodată, cererea de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui în regiune este una uriașă. Judecând după rapoartele comercianților internaționali, comerțul cu cereale, semințe oleaginoase și derivate ale acestora prin porturile Mării Negre este fie blocat (Ucraina și parțial Rusia), fie desfășurat în regim de urgență (România, Turcia), ceea ce este şi firesc, deoarece Ucraina și Rusia reprezintă aproape 60% din cifra de afaceri comercială cu ulei de floarea soarelui în lume și până la 90% în Europa.

Între timp, destul de recent, conducerea Floarea Soarelui SA în cadrul unei ședințe de lucru la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare MAIA a anunțat înghețarea temporară a prețurilor la uleiul de floarea soarelui comercializat pe piața internă. Evident, acest lucru a fost axat pe consumator, iar scopul a fost de a restabili și menține cel puțin un anumit echilibru pe piața internă. Pentru a continua să furnizeze ulei de floarea soarelui magazinelor din ţară la un preț fix, Floarea Soarelui SA trebuie să își continue producția, prin urmare să fie asigurată cu un flux constant de materii prime. Evident, creşterea preţului de achiziţie la floarea soarelui este orientată în această direcţie.

Cu toate acestea, rămân deschise două întrebări: Va fi oare suficient prețul de achiziţie anunțat pentru a câștiga concurența cu exporturile? Ce cantitate de semințe de floarea soarelui comercializabile au mai rămas în țară în acest moment?

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI