Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Pregătirea forței de muncă din sectorul agricol trebuie îmbunătățită

Lipsa forței de muncă în sectorul agricol, necesitatea de a elabora politici de stat favorabile pentru a susține tinerii să aleagă ramura agricolă, implementarea tehnologiilor noi, îmbunătățirea condițiilor la locul de muncă, dar și instruirea personalului calificat sunt o parte dintre subiectele discutate și dezbătute în perioada 24-25 februarie la ”Forumul dezvoltarea forței de muncă pentru agricultură.”

Experți din Republica Moldova și din străinătate, reprezentanți ai instituțiilor de stat și a celor de învățământ au fost antrenați în a discuta și a propune soluții care să ajute țara noastră să depășească deficitul de brațe de muncă din sectorul agrar.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a fost reprezentat la eveniment de secretarul de stat, Sergiu GHERCIU. Acesta a ținut să pună accentul pe rolul pe care-l joacă tinerii în  dezvoltarea și prosperarea țării: ”Tinerii trebuie să se implice în ramura agricolă și în procesul de transformare a comunităților rurale, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv, guvernul și-a propus ca forța tânără să devină o prioritate. Principalul pas făcut este orientarea spre susținerea financiară a tinerilor, prin subvenționarea din bugetul de stat și a proiectelor de start-up.



De asemenea, oficialul a menționat că un rol important în a asigura calitatea brațelor de muncă, este pregătirea profesională, dotarea și echiparea instituțiilor de învățământ cu utilajul profesional necesar. Iar acest lucru este posibil de realizat atât prin intermediul elaborării politicilor de stat, cât și a suportului oferit de partenerii strategici și donatori, iar USAID este unul dintre aceștia.

Șeful adjunct al Misiunii USAID Moldova, John RIORDAN, care a fost prezent la eveniment prin intermediul platformei Zoom a vorbit despre deficitul de forță de muncă din sectorul agrar din Republica Moldova: ”Acest lucru este vizibil atât în ceea ce ține brațele de muncă calificate, cât și a celor necalificate, fapt care duce la o stagnare a dezvoltării sectorului agricol. Iar abordarea acestei probleme trebuie să fie făcută într-o formă holistică. E nevoie de investiții atât în sectorul privat, cât și în tehnologii care să crească productivitatea și să îmbunătățească condițiile de la locul de muncă. Prin intermediul Proiectului APM, poporul american a oferit un sprijin semnificativ pentru a dezvolta acest sector. Programul nostru a oferit 18 granturi în valoare totală de 510 000 de dolari, care au scopul de a îmbunătăți învățământul din agricultură”.

Directorul adjunct FARM, Iurie HURMUZACHI, cel care a și prezidat evenimentul, a vorbit despre o altă problemă – calitatea brațelor de muncă. ”Tinerii trebuie susținuți să aleagă acest sector, dar totodată ei trebuie să fie informați și pregătiți. Pentru FARM este o sarcină importantă îndeplinirea acestui scop – susținerea și dezvoltare tinerilor. În 2021, am creat 10 Organizații Regionale FARM dedicate tinerilor. Iar în următorii trei ani, pentru aceste organizații au fost elaborate programele de lucru, inclusiv programele de instruire, pe care suntem în proces de a le implementa. Totodată, încercăm să susținem tinerii prin diferite cercuri și programe de studii elaborate în mod special pentru ei.”


Specialistul în dezvoltarea forței de muncă a Proiectului Agricultura Performantă în Moldova, Oleg STEOPCA a menționat că în procesul de ocupare a forței de muncă agentul economic este cel care joacă un rol important. Dar este absolut necesar să existe o conexiune strânsă între angajatori și instituțiile educaționale. Iar agenții economici trebuie să se implice în mod direct în susținerea procesului educațional și pregătirea personalului calificat. Iar APM este acel proiect care a susținut instituțiile de învățământ în procesul de pregătire a forței de muncă.



În cadrul Forumului au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ de profil și experți internaționali, iar participanții au avut posibilitatea să adreseze întrebări în directe prin intermediul platformei Zoom. La final de eveniment, ideile și propunerile elaborate, au fost adunate într-o rezoluție, care va fi expediată autorităților responsabile pentru a fi incluse în strategiile naționale. 

Evenimentul a fost organizat de Proiectul Agricultura Performantă în Moldova, cu suportul USAID, în parteneriat cu Federația Agricultorilor din Moldova, ”FARM”.

Pentru a urmări prima zi a Forumului, accesați AICI

Pentru a urmări cea de a doua zi a Forumului, accesați AICI

Sursa: FARM


DINAMICA PREȚURI