Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Va reuşi oare Moldova să exporte stocurile de mere din recolta 2021 în Federaţia Rusă?

Într-un articol recent publicat, analiștii EastFruit au susţinut că restabilirea drepturilor Chinei de a furniza mere și pere proaspete pe piața rusă începând cu 20 februarie 2022 reprezintă o veste proastă pentru producătorii şi exportatorii acestor fructe din Republica Moldova. Din păcate, aceasta nu este singura și, se pare, că nici ultima problemă pentru comercianții din ţară în sezonul 2021-2022.

Un motiv semnificativ de îngrijorare pentru exportatorii locali a apărut în urmă cu două sau trei săptămâni. Acesta fost asociat cu o reducere a numărului de autorizații de vehicule pentru transportul produselor agroalimentare în Federația Rusă. La această situaţie s-au mai adăugat, săptămâna aceasta, temerile exportatorilor de fructe în legătură cu eventualele probleme în tranzitul mărfurilor moldovenești către piața rusă prin teritoriul Ucrainei. În lumina evenimentelor recente, aceste probleme pot apărea mai devreme decât problema concurenței pe piața rusă pentru merele moldovenești și chinezești.

Potrivit estimărilor angajaților organizațiilor producătorilor agricoli și exportatorilor de fructe, până la sfârșitul lunii februarie 2022, în depozitele de fructe din Moldova rămân cel puțin 100 de mii de tone de mere de calitate pentru export. În perioada martie-iunie a acestui an, piața internă a fructelor proaspete, conform estimărilor optimiste ale experților, va absorbi maximum 15-20 mii tone de mere. Prin urmare, pentru a evita livrările mari de mere din frigidere către fabricile locale de concentrat sau pierderile excesive de produse în timpul depozitării, comercianții moldoveni ar trebui să mărească rata de export.

După cum a raportat anterior EastFruit, în luna ianuarie a acestui an, Moldova a exportat circa 26.000 de tone de mere, iar operatorii pieței locale de fructe sperau la o aprovizionare externă activă în lunile următoare.

În primăvara anului 2021, exportul de mere moldovenești a constituit în jur de 18-20 mii tone pe lună. Chiar dacă oferta externă de mere în perioada martie-iunie 2022 se vor menține la nivelul anului trecut, Moldova în general va rezolva problema vânzării stocurilor rămase de mere din recolta 2021. Mai mult ca atât, cel puțin până la jumătatea acestei luni, exportul de mere din țară s-a început mai devreme decât a fost preconizat. În sezonul de primăvară al anilor 2018-2020, Moldova exporta lunar între 28-41 mii tone de mere, însă nu este deloc clar dacă comercianții moldoveni vor putea să accelereze ritmul  exporturilor în primăvara lui 2022.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI