Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Vești proaste pentru Republica Moldova – Rusia permite importurile de mere și pere din China

Potrivit Rosselkhoznadzor, începând cu 20 februarie 2022, China a primit din nou dreptul de a furniza mere și pere proaspete pe piața rusă.

Aceasta este o veste bună pentru China și pentru consumatorii ruși, care la moment plătesc un preț foarte mare cauzat de autoizolarea voluntară a Rusiei de piețele mondiale. Pe de altă parte însă, potrivit analiștilor EastFruit, aceasta este o veste proastă pentru Republica Moldova, care concurează cu un actor puternic pe piața rusă.

„China este cel mai mare exportator mondial de mere și a rămas în fruntea clasamentului mondial al exportatorilor, în ciuda interzicerii aprovizionării cu produse pe piața rusă. În fiecare an, China exportă aproximativ 1 milion de tone de mere proaspete în mai multe țări din întreaga lume. Principalul avantaj al mărului chinezesc este prețul scăzut. Prin urmare, este achiziționat în principal pentru acel segment de pe piaţa rusă dominat de cumpărătorii cu o putere de cumpărare scăzută, în timp ce China importă un măr de calitate premium din țări precum Noua Zeelandă, SUA, Chile, Africa de Sud și Franța.”- susţine Andriy Yarmak, Economist în cadrul Departamentului de Investiții al Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO).

Înainte de interzicerea importurilor de mere din China, Federaţia Rusă era una dintre cele trei piețe principale de desfacere pentru merele proaspete. Livrările anuale de mere din China către piața rusă au variat între 100 și 150 de mii de tone, ceea ce a determinat faptul că China s-a clasat ca fiind al doilea furnizor de mere pentru Federaţia Rusă după Republica Moldova. În câțiva ani, volumul livrărilor de mere chinezești către piața rusă a depășit chiar volumele livrărilor de mere din Moldova.

Totodată, Rusia rămâne a fi cel mai mare importator de mere din lume, cumpărând de pe piețele externe de la 700 de mii de tone la 1 milion de tone de mere proaspete pe an. În legătură cu intensificarea agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei și înăsprirea așteptată a sancțiunilor internaționale împotriva Federației Ruse, există o amenințare reală la adresa securității alimentare a Rusiei. Prețurile la legume și fructe în Federația Rusă în viitorul apropiat pot crește destul de puternic, ceea ce le va face inaccesibile pentru un număr mare de consumatori locali, deoarece țara este puternic dependentă de importurile celorlalte ţări. În acest context, refuzul de a interzice importul de fructe și legume este un pas logic.

Importul merelor şi perelor din China în Federaţia Rusă a fost interzis în data de 10 august 2019 din cauza numărului crescut cazuri de produse contaminate. Începând de atunci, produse  alimentare din China au intrat pe piața rusă doar în cantități mici şi sub formă de reexport prin țări terțe.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI