Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

4 paşi pentru a obţine rezultate bune la depozitarea legumelor şi fructelor pentru o perioadă îndelungată şi de o calitate superioară

Utilizarea echipamentelor frigorifice și a instalațiilor tehnologice în practica de depozitare a fructelor și legumelor permite prelungirea duratei termenului de valabilitate al produselor. Cu toate acestea, există mai mulți factori care ar trebui luați în considerare pentru ca legumele, cartofii, fructele, pomuşoare și alte produse să fie păstrate nu numai pentru o perioadă îndelungată de timp, dar şi menţinându-şi calitatea înaltă.

Alternative Technologies PF, o companie care lucrează de mai bine de 10 ani în domeniul echipamentelor frigorifice și aer condiționat și cooperează cu peste 60 de producători și furnizori de echipamente la nivel mondial, au identificat 4 pași principali pentru a obține rezultate remarcante:  

  • proiectarea competentă a depozitului şi efectuarea calculului capacității acestuia din punct de vedere al volumului producţiei;
  • sortarea și selectarea produselor de calitate, deoarece dacă se depozitează fructe și legume stricate sau care prezintă anumite neconformităţi alături de cele de calitate înaltă, acestea din urmă se vor deteriora cauzând pierderi suplimentare pentru bugetul companiei şi dezvoltarea ei ulterioară;â
  • instalarea echipamentelor necesare, pentru ca să se respecte anumiți parametri, condiții de temperature, să ofere un nivel optim de umiditate și să realizeze arerisirea încăperii în mod adecvat;
  • atragerea de personal calificat care va avea grijă de depozite si produse în mod corespunzător.

În ceea ce privește alegerea echipamentelor, potrivit lui Serghei Vîstavnov, șeful departamentului de proiectare la Alternative Technologies PF, la moment sunt destul de populare  şi actuale camerele de depozitare pentru fructe și legume cu o temperatură medie și joasă, sistemele de răcire cu șoc termic: hidrocooling şi prerăcirea cu aer comprimat;  sisteme de congelare cu șoc termic: camere și dulapuri de congelare, congelarea rapidă în strat fluidizat, precum și unități de producție în care este ambalat produsul.

Dacă un producător se ocupă nu doar de cultivarea, ci și de prelucrarea legumelor,  devine primordial necesitatea de a dispune de locuri de depozitare specializate. De exemplu, aceiași morcovi - nu pot fi păstrăţi fără frigider. Prin urmare, trebuie fie de închiriat, fie de instalat propriul echipament.

Cartofii pot fi păstrați atât în ​​cutii, cât și în grămezi. Dacă cartofii sunt depozitați în vrac (în grămezi), atunci depozitarea acestora necesită ventilație forțată folosind aer din exterior. În acest caz, ventilația se realizează prin canale, aceasta reprezentând ventilația activă. Debitul de aer este reglat în functie de temperatură şi anotimp. Pentru morcovi, acest lucru nu este necesar, fiind important ca aceştia să reziste la niveluri ridicate de umiditate (aproximativ 95%) și la o temperatură de depozitare de +2 grade.

Referitor la depozitarea pomuşoarelor, atunci alegerea tehnologiilor moderne poate prelungi perioada termenului de valabilitate. De exemplu, în condiții normale, afinele pot fi păstrate la frigider timp de 3-4 săptămâni. Realizarea unei stocări de peste 10 săptămâni este posibilă prin utilizarea tehnologiei de atmosferă controlată.

Există două opțiuni pentru depozitarea pomuşoarelor utilizând atmosfera controlată: o cameră ermetică special construită sau pe paleţi sub un sac de peliculă sigilat. Al doilea tip este unul mai universal. Această metodă de depozitare este cea mai flexibilă și permite comercializarea producţiei treptat, fără a perturba depozitarea pomuşoarelor rămase.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI