Utilizarea echipamentelor
frigorifice și a instalațiilor tehnologice în practica de depozitare a
fructelor și legumelor permite prelungirea duratei termenului de valabilitate al
produselor. Cu toate acestea, există mai mulți factori care ar trebui luați în
considerare pentru ca legumele, cartofii, fructele, pomuşoare și alte produse
să fie păstrate nu numai pentru o perioadă îndelungată de timp, dar şi
menţinându-şi calitatea înaltă.
Alternative Technologies PF, o
companie care lucrează de mai bine de 10 ani în domeniul echipamentelor frigorifice
și aer condiționat și cooperează cu peste 60 de producători și furnizori de
echipamente la nivel mondial, au identificat 4 pași principali pentru a obține
rezultate remarcante:
- proiectarea competentă a depozitului şi efectuarea
calculului capacității acestuia din punct de vedere al volumului producţiei;
- sortarea și selectarea produselor de calitate,
deoarece dacă se depozitează fructe și legume stricate sau care prezintă
anumite neconformităţi alături de cele de calitate înaltă, acestea din urmă se
vor deteriora cauzând pierderi suplimentare pentru bugetul companiei şi
dezvoltarea ei ulterioară;â
- instalarea echipamentelor necesare, pentru ca să
se respecte anumiți parametri, condiții de temperature, să ofere un nivel optim
de umiditate și să realizeze arerisirea încăperii în mod adecvat;
- atragerea de personal calificat care va avea
grijă de depozite si produse în mod corespunzător.
În ceea ce privește alegerea
echipamentelor, potrivit lui Serghei Vîstavnov, șeful departamentului de
proiectare la Alternative Technologies PF, la moment sunt destul de populare şi actuale camerele de depozitare pentru
fructe și legume cu o temperatură medie și joasă, sistemele de răcire cu șoc
termic: hidrocooling şi prerăcirea cu aer comprimat; sisteme de congelare cu șoc termic: camere și
dulapuri de congelare, congelarea rapidă în strat fluidizat, precum și unități
de producție în care este ambalat produsul.
Dacă un producător se ocupă nu doar
de cultivarea, ci și de prelucrarea legumelor, devine primordial necesitatea de a dispune de
locuri de depozitare specializate. De exemplu, aceiași morcovi - nu pot fi
păstrăţi fără frigider. Prin urmare, trebuie fie de închiriat, fie de instalat
propriul echipament.
Cartofii pot fi păstrați atât în
cutii, cât și în grămezi. Dacă cartofii sunt depozitați în vrac (în grămezi),
atunci depozitarea acestora necesită ventilație forțată folosind aer din
exterior. În acest caz, ventilația se realizează prin canale, aceasta
reprezentând ventilația activă. Debitul de aer este reglat în functie de
temperatură şi anotimp. Pentru morcovi, acest lucru nu este necesar, fiind important
ca aceştia să reziste la niveluri ridicate de umiditate (aproximativ 95%) și la
o temperatură de depozitare de +2 grade.
Referitor la depozitarea pomuşoarelor,
atunci alegerea tehnologiilor moderne poate prelungi perioada termenului de
valabilitate. De exemplu, în condiții normale, afinele pot fi păstrate la
frigider timp de 3-4 săptămâni. Realizarea unei stocări de peste 10 săptămâni
este posibilă prin utilizarea tehnologiei de atmosferă controlată.
Există două opțiuni pentru
depozitarea pomuşoarelor utilizând atmosfera controlată: o cameră ermetică
special construită sau pe paleţi sub un sac de peliculă sigilat. Al doilea tip
este unul mai universal. Această metodă de depozitare este cea mai flexibilă și
permite comercializarea producţiei treptat, fără a perturba depozitarea pomuşoarelor
rămase.
Sursa: EastFruit