Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Supermarketurile locale importă mere „Idared” pentru a-şi lărgi sortimentul de mere din soiurile ieftine

În a doua jumătate a lunii februarie, merele de import au început să apară în vânzare în mai multe lanțuri de supermarketuri din Chișinău. Originea lor de import în majoritatea cazurilor poate fi determinată doar prin semne indirecte.

În astfel de cazuri (prin derogare de la norme), mențiunea țării de origine dispare de pe etichetele de preț a produselor, ceea ce duce la anumite interpretări, mai ales în situația în care astfel de mere sunt plasate în apropiere de cutiile cu brand recunoscut pe care este numele furnizorilor agricoli din Moldova. Merele de origine nedeterminată se comercializează, de obicei, fără identificarea cu un anumit soi, fiind indicat pe etichetele de preț - „mere roșii”. Acestea uneori sunt în exterior mai puțin atractive și mai mici ca dimensiune decât merele de origine locală, dar în același timp sunt calibrate și costă cu 1-2 lei/kg mai puţin.

În ultimii trei ani, prezența merelor de import, în principal din Ucraina şi Polonia, în reţelele de supermarketuri din Moldova a încetat să mai fie un fapt surprinzător. Anterior, aceste produse erau, de obicei, importate primăvara și în cantități considerabile - lunar până la 0,5-1,5 mii de tone în toată țara. Etichetele de preț și cutiile conțineau informații despre țara de origine, mărfurile fiind atractive la exterior şi vândute la un preț mai mare decât produsele locale. În 2022, situația s-a schimbat totalmente invers: în supermarketuri , merele locale arată adesea mai bine și sunt mai scumpe comparative cu acele produse presupus importate.

Comercianții asociațiilor de producători agricoli susţin că merele din soiurile ieftine, dar relativ de calitate bună din supermarketurile din Chișinău sunt, cel mai probabil, mere din soiul „Idared” importate din Ucraina și Polonia. În opinia lor, „comercianții cu amănuntul cumpără cantități mici din aceste mere cu scopul de a diversifica sortimentul de mere ieftine din reţele și în același timp pentru a menţine prezentabilitatea acestor produse pe rafturi”.

De menționat că în acest sens, conform monitorizării EastFruit, în luna februarie a acestui an există o diferență mare, în medie de 0,12-0,13 USD/kg, între prețurile angro la Idared în Polonia, Ucraina și Moldova, unde merele din acest soi sunt mai scumpe. În același timp, sunt exportate destul de activ în Federaţia Rusă, motiv pentru care cel mai probabil sunt înlocuite în magazinele de vânzare cu amănuntul cu produse importate ieftine și de calitate relativ înaltă.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI