Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Uzbekistanul a depăşit Moldova la capitolul exportului de struguri în Rusia

Potrivit analiștilor EastFruit, în 2021 Uzbekistanul a exportat un volum record de struguri pe piața rusă, ceea ce i-a permis să-și consolideze semnificativ poziția pe această piaţă. Adevărat, această realizare a avut un gust amar asupra prețurilor de export scăzute record la struguri.

Analizând la cifrele de export, până la sfârșitul anului 2021, Uzbekistanul a exportat 106 mii de tone de struguri de masă în Rusia - respectiv cu 66% sau cu 42,1 mii de tone mai mult decât cu anul precedent. În ultimii cinci ani, volumul de struguri de masă exportaţi din Uzbekistan a crescut de 4,3 ori.

Conform ratei medii anuale de creștere a exporturilor de struguri de masă către piața rusă, Uzbekistanul a fost un lider, clasându-se printre primii 5 furnizori. Cu toate acestea, în top 10 se aflau Iranul și Tadjikistanul, care şi-au crescut exporturile şi mai rapid. Adevărat, volumele exportate din aceste țări au fost până acum semnificativ mai mici decât cele din Uzbekistan. În plus, se observă că exporturile din Turcia, care a rămas a fi lider, au crescut mai puțin comparative cu exporturile de struguri din Uzbekistan. Egiptul s-a remarcat și el printre liderii cu o rată ridicată de creștere a exporturilor către Rusia.

Singura țară dintre lideri care a înregistrat o tendință de a reduce volumul exporturilor de struguri către Rusia este Moldova. În medie, în ultimii cinci ani, Moldova a redus anual exporturile de struguri cu 4% sau 1,4 mii tone. Primii zece lideri în livrările de struguri pe piaţa rusă în 2021 au fost următoarele ţări: Turcia, Uzbekistan, Moldova, India, Egipt, Iran, Chile, Peru, Tadjikistan și Africa de Sud.

Revenind la prețurile pentru strugurii de masă din Uzbekistan, după cum a fost scris în repetate rânduri, în timpul sezonului activ de export, prețurile strugurilor din Uzbekistan au scăzut la minime record, iar pieta rusă a fost literalmente inundată cu struguri de masă ieftini din Uzbekistan. În consecință, această situație a dus la o scădere a veniturilor producătorilor. Totodată, experții EastFruit menţionează că extinderea activă a suprafețelor viticole din țară continuă și, ca și până acum, sunt plantate soiuri învechite și cunoscute pe piaţă.

Dacă Uzbekistanul nu va începe înnoirea plantaţiilor viticole cu soiurile cerute preponderent pe piaţa internaţională și nu va crește eforturile de îmbunătățire a calității produselor cultivate, precum și de a crea o infrastructură pentru depozitarea strugurilor, atunci, din păcate, prețurile pentru strugurii lor ar putea scădea și mai mult.

Cel mai interesant lucru este faptul că iarna, Uzbekistanul, care este lider regional în ceea ce privește exporturile de struguri, este lider și la capitolul prețurilor angro la struguri. Consumatorii uzbeci sunt nevoiți să plătească un preț foarte mare pentru struguri în timpul iernii, deoarece tehnologiile de cultivare și depozitare a strugurilor nu sunt suficient de dezvoltate pentru a oferi populației aceste fructe în afara sezonului cultivării lor active. Acest lucru denotă faptul că încă există multe nișe neexplorate pe piața de struguri din Uzbekistan și există oportunități excelente de creștere a veniturilor producătorilor.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI