Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Cum se explică stagnarea prețurilor la merele moldovenești din soiurile scumpe?

În prima jumătate a lunii februarie, pe piața locală comparative cu luna ianuarie, prețurile angro pentru merele din soiurile cele mai ieftine au crescut în medie cu 8-10% - Idared, Renet Simirenco și altele. În același timp, prețurile la merele din soiurile mai scumpe practic nu s-au schimbat de aproape o lună – începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie, raportează analiştii EastFruit. În momentul de față, diferența de preț pentru cel mai bune mere din soiul „Idared”, și, de exemplu, ale unor clone de mere „Gala”, „Golden Delicious”, „Granny Smith” de calitate medie nu este mai mare de 1-2 lei/kg (0,05-0,1 USD). Care este cauza unei astfel de situații pe piaţă?

Operatorii pieței de fructe susţin că producătorii agricoli și companiile comerciale exportă majoritatea merelor din soiurile de calitate înaltă şi premium, în Rusia direct către lanțurile de supermarketuri sau către comercianții intermediari care furnizează produse acestora. Livrările se efectuează în baza unor contracte pe termen mai lung, iar prețurile de achiziție sunt relativ stabile - „ rar când se schimbă de la o săptămână la săptămână”. În același timp, concurența în retailul din rețelele ruseşti este destul de ridicată. În supermarketurile lor, merele moldovenești concurează iarna cu merele din Turcia și cu merele rusești din soiurile scumpe. Disponibilitatea alternativelor nu permite furnizorilor moldoveni să ridice prețurile, iar conform spuselor lor, sunt constrânşi să se mulţumească cu preţuri mai mici, dacă vor în continuare să exporte volume mari de mere. În același timp, exportul de mere moldovenești din soiuri scumpe și de înaltă calitate către alte pieţe la sfârșitul anului trecut - începutul acestui an s-a intensificat ușor, dar rămâne în continuare la un nivel relativ scăzut.

Merele din soiul „Idared” și alte soiuri învechite sunt achiziționate în Rusia în principal de către furnizorii piețelor angro și cu amănuntul. În ultima lună de iarnă, de obicei, pe piața rusă nu există mere din soiuri ieftine de producție proprie sau, în mod clar, nu sunt suficiente stocuri pentru a acoperi cererea consumatorilor cu venituri mici . Alternativa legală, excluzând reexportul din Polonia și Ucraina, rămân a fi doar merele ieftine importate din Iran și Moldova.

Totodată, trebuie luat în calcul faptul că prețul mediu angro pentru merele din soiul „Idared” pe piața rusă este aproape de două ori mai mare decât prețul angro pentru merele din acest soi și altele mai vechi de pe piața de fructe din Moldova. Evident, această diferență de preț deschide o „fereastră ” mai largă pentru exportatorii-intermediari moldoveni.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI