Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Pomicultorii moldoveni sunt îndemnați să se asigure împotriva înghețurilor de primăvară

Judecând după prognozele meteo, perioada de trecere de la iarnă spre primăvară în acest an poate dura până la sfârșitul lunii februarie. Totodată, după cum arată unele statistici pe termen lung, există un risc sporit de a avea loc înghețuri târzii de primăvară. În acest sens, companiile de asigurări fac apel la pomicultorii locali să participe activ la campania de asigurări de primăvară pentru plantațiile perene.

Reprezentanții companiilor de asigurări notează că, datorită normelor legislative modificate anul trecut, încheierea contractelor de asigurare subvenționată a riscurilor în domeniul agricol pentru anul 2022 a devenit posibilă încă de la începutul anului. Cu toate acestea, iarna procesul de asigurare merge destul de lent, iar conform deja datelor din trecut, cel mai probabil se va intensifica în luna martie. Anul trecut, conform operatorilor pieței de asigurări, agricultorii moldoveni au reuşit să se descurce fără pierderi mari de recoltă datorate înghețurilor de primăvară. Au fost înregistrate doar câteva cazuri pentru care s-au efectuat plăți de despăgubiri. Cu toate acestea, în anul curent situația poate fi radical diferită.

În Moldova, în principal producătorii de fructe sămânţoase sunt asigurați împotriva înghețurilor târzii de primăvară. Companiile de asigurare explică acest lucru prin faptul că suprafața livezilor de mere (aproximativ 50.000 de hectare) este cu 20-25% mai mare decât suprafața totală a livezilor cu fructe sâmburoase. În plus, în ultimele două sezoane, din cauza impactului negativ a condiţiilor meteorologice, peste 50% din recolta de mere a fost preluată de către fabrici de procesare. În consecință, asigurarea livezilor de mere împotriva înghețurilor de primăvară și a daunelor cauzate de grindină, cel puțin într-o oarecare măsură, reduce nivelul pierderilor financiare.

De menționat, însă este faptul că dacă există și alte metode de protecție împotriva grindinei (rachete și plase antigrindină), atunci la capitolul anti-îngheț  practic nu există astfel de sisteme specializate în țară.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI