Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

O tânără din Călărași produce salată într-o seră hidroponică modernă

 „Nu am avut vreo tangență cu agricultura și nu am crezut vreodată că mă voi implica în acest domeniu”, spune Zinaida Plămădeală, tânără producătoare de la Călărași.

Recent, antreprenoarea a reușit să construiască o seră hidroponică pentru plantarea salatei.

„Suntem în centrul orașului Călărași, pe traseul Chișinău-Ungheni, într-o încăpere în care nu te-ai fi gândit vreodată că ai putea să faci agricultură. Nu am utilizat foarte mult spațiu, dar o să am un randament bun, în plus produsul obținut va fi practic ecologic, nu folosim pesticide, apa este filtrată, influența factorilor din mediul extern este minimă, totul este controlat: temperatura, umiditatea, lumina etc”, ne-a spus Zinaida Plămădeală.

                             

Un mare avantaj al serei hidroponice este numărul mic de angajați implicați. O singură persoană, bine instruită, are capacitatea de a gestiona întreaga activitate a serei de 65 m2.

„Administrez o cooperativă de întreprinzător care se ocupă cu creșterea baciferelor. În cadrul cooperativei, am construit o seră hidroponică în care creștem material săditor de căpșun, de acolo a venit ideea de a avea propria fermă verticală de producere a salatei. Aveam în gestiune și un spațiu de 65 metri potrivit pentru această activitate”, spune Zinaida.Chiar dacă și-a dorit mereu să crească flori, pandemia a demonstrat că nu va fi o afacere rentabilă. Iată de ce tânăra a decis să planteze salată – un produs care se bucură de cerere pe întreaga perioadă a anului.

„Cu 15 zile în urmă am plantat primele semincioare în sera noastră. Creștem salată de genul: Lollo Rossa, Lollo Bionda, Batavia, avem și câteva rafturi cu micro plante. Producem în 4 nivele, ceea ce înseamnă o productivitate înaltă dacă raportăm la suprafața pe care o o cupă sera. Sera hidroponică are un șir de avantaje, comparativ cu o seră obișnuită: nu ai nevoie de teren agricol, este modernă și simplu de administrat, sunt controlați automatizat factorii care influențează creșterea și dezvoltarea plantei”, spune entuziasmată tânăra antreprenoare.