„Nu am avut vreo tangență cu
agricultura și nu am crezut vreodată că mă voi implica în acest domeniu”, spune
Zinaida Plămădeală, tânără producătoare de la Călărași.
Recent, antreprenoarea a reușit
să construiască o seră hidroponică pentru plantarea salatei.
„Suntem în centrul orașului
Călărași, pe traseul Chișinău-Ungheni, într-o încăpere în care nu te-ai fi
gândit vreodată că ai putea să faci agricultură. Nu am utilizat foarte mult
spațiu, dar o să am un randament bun, în plus produsul obținut va fi practic
ecologic, nu folosim pesticide, apa este filtrată, influența factorilor din
mediul extern este minimă, totul este controlat: temperatura, umiditatea,
lumina etc”, ne-a spus Zinaida Plămădeală.
Un mare avantaj al serei
hidroponice este numărul mic de angajați implicați. O singură persoană, bine
instruită, are capacitatea de a gestiona întreaga activitate a serei de 65 m2.
„Administrez o cooperativă de
întreprinzător care se ocupă cu creșterea baciferelor. În cadrul cooperativei,
am construit o seră hidroponică în care creștem material săditor de căpșun, de
acolo a venit ideea de a avea propria fermă verticală de producere a salatei.
Aveam în gestiune și un spațiu de 65 metri potrivit pentru această activitate”,
spune Zinaida.
Chiar dacă și-a dorit mereu să
crească flori, pandemia a demonstrat că nu va fi o afacere rentabilă. Iată de
ce tânăra a decis să planteze salată – un produs care se bucură de cerere pe
întreaga perioadă a anului.
„Cu 15 zile în urmă am plantat
primele semincioare în sera noastră. Creștem salată de genul: Lollo Rossa,
Lollo Bionda, Batavia, avem și câteva rafturi cu micro plante. Producem în 4
nivele, ceea ce înseamnă o productivitate înaltă dacă raportăm la suprafața pe
care o o cupă sera. Sera hidroponică are un șir de avantaje, comparativ cu o
seră obișnuită: nu ai nevoie de teren agricol, este modernă și simplu de
administrat, sunt controlați automatizat factorii care influențează creșterea
și dezvoltarea plantei”, spune entuziasmată tânăra antreprenoare.