Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Suprafața însămânţată cu cartofi în 2022 va scădea cel mai mult comparativ cu anii precedenți

În ultimii cinci ani, suprafața însămânţată cu cartofi a variat de la 19 mii de hectare (în 2019) la 23 de mii de hectare (în 2020). Următoarea etapă a reducerii suprafețelor însămânțate sub această cultură agricolă - până la 22 de mii de hectare - a început anul trecut. În 2022, potrivit experților Asociației producătorilor de cartofi din Moldova, reducerea recoltelor poate să nu fie ca de obicei de 0,5-1 mii de hectare, ci chiar 2-3 mii de hectare.

Prognozele negative privind perspectivele producției autohtone de cartofi în 2022 au început să se contureze deja la începutul toamnei anului trecut, când prețurile angro pentru cartofii locali de calitate predominantă (scăzută și medie) au scăzut la 2,7-2,8 lei/kg (0,15-0,16 USD/kg). Respectiv, preţul s-a dovedit a fi mai mic cu 10-15% față de nivelul prețurilor din septembrie anul precedent.

În luna februarie a acestui an, preţul pentru cartofii de pe piața locală a crescut cu 15-20% față de începutul lunii trecute și aproape a fost la acelaşi nivel cu preţul din februarie 2020, când a atins cea mai mare cotă din ultimii 5 ani. Totodată, potrivit Asociației producătorilor de cartofi, luna aceasta principala creștere a prețurilor s-a înregistrat la cartofii importați. Specialiștii Asociaţiei nu consideră, însă, că creșterea prețurilor la cartofi la sfârșitul iernii îi va determina pe producători în a reduce suprafaţa însămânţată cu cartofi în 2022.

Pe lângă problema creșterii prețurilor la îngrășăminte, pesticide și material săditor, s-a mai adăugat și deficitul fizic al acestora. Din cauza costurilor de logistică în continuă creștere, furnizorii locali refuză să importe cartofi de sămânță din Olanda, încercând să găsească o alternativă mai ieftină în Polonia și România (deocamdată nu prea reușită). În plus, prețul energiei electrice este de așteptat în viitorul apropiat să crească brusc în țară - aceasta fiind o veste proastă pentru agricultorii, care o utilizează pentru a exploata stațiile de pompare.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI