Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Ce împiedică exportul merelor moldovenești în Bulgaria?

La sfârșitul lunii ianuarie, un mic grup de reprezentanți ai companiilor comerciale bulgare care furnizează fructe și legume lanțurilor de supermarketuri LIDL, Aushan, Carrefour, REWE din Bulgaria au vizitat  7 mari întreprinderi horticole din Moldova, pentru a vedea infrastructura post-recoltare de carea acestea dispun. Vizita s-a desfășurat în cadrul programului “Reforma climatică investițională în Moldova” finanțat de Corporația Financiară Internațională (IFC).

După cum au menţionat conducătorii întreprinderilor agricole care au primit oaspeții, vizita nu a fost de natură informațională și de familiarizare, ci de natură complet aplicativă. Reprezentanții de vânzări bulgari au încercat să rezolve o problemă actuală: să compenseze lipsa aprovizionării cu mere de înaltă calitate din supermarketurile de pe piața bulgară prin importuri urgente din Moldova. Reprezentanţii au fost mulţumiţi de calitatea merelor moldovenești, ambalajele și chiar prețul produselor. Cu toate acestea, aparent, nu se va ajunge până la încheierea unor contracte între ambele părţi.

Partea gazdă a ajuns la concluzia că principalul obstacol în calea aprovizionării cu mere moldovenești în Bulgaria a fost logistica de transport prea costisitoare. Camioanele ar trebui să fie închiriate în ambele direcţii de către potențialii cumpărători bulgari, iar înapoi să ajungă fără alte produse, respectiv fiind goale. De asemenea, potențialii vânzători locali s-au axat doar pe vânzarea de mere și nu au luat în considerare anumite opțiuni pentru importul invers în Moldova a unor produse bulgare, de exemplu, legume sau cartofi de sămânță.

Potrivit comercianților moldoveni, omologii lor bulgari după vizita din Moldova au vizitat şi Polonia, unde, cel mai probabil, au achiziționat mere de calitate similară în condiții logistice mai atractive sau la un preț mai mic.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI