Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețul nucilor pe piaţă scade din cauza slăbirii cererii pentru acestea în Uniunea Europeană

Săptămâna aceasta, prețurile minime angro  la nucile în coajă (de la 25 la 23 lei/kg, 1,29 USD/kg) și la miezul de nucă (de la 100 la 90 lei/kg) au scăzut în ţară. Comercianții susțin că prețurile au scăzut la produsele achiziționate în vrac mic de la întreprinderile mici, precum și de la persoane fizice – adică în principal la nucile culese în centurile și aleile forestiere de-a lungul drumurilor, calitatea acestora fiind medie sau chiar una destul de scăzută.

În același timp, după cum susţin mulți operatori ai pieței de nuci, factorul determinant în reducerea prețului, nu este atât calitatea nucilor, cât o scădere vizibilă a cererii pentru aceasta de la cumpărătorii angro europeni. Scăderea interesului pentru încheierea unor noi contracte de cumpărare a nucilor moldovenești din recolta 2021, potrivit comercianților exportatori, a început în urmă cu două săptămâni din cauza faptului că europenii aveau o altă alternativă - oferte de produse americane de calitate medie la un preţ bun. Prin urmare, furnizorii moldoveni practic nu încheie contracte noi la moment, ei finalizând îndeplinirea celor încheiate anterior.

Probabil că din cauza livrărilor mici conform contractelor pe termen lung încheiate anul trecut, nivelul mediu al preţurilor ango (în monedă naţională) la miezul de nucă în luna februarie a acestui an este cu 8-10 lei/kg mai mare decat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, din cauza inflației ridicate, transferat în dolari practic nu există niciun avantaj.

Situația este una neplăcută, mai ales că o scădere vizibilă a cererii pentru nuci în luna curentă se atestă și pe piața internă.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI