Decizia Guvernului cu privire la
cerințele noi de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare
proaspătă a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, 11 februarie. Noile
reguli au fost stabilite în conformitate cu Standardele adoptate de Comisia
Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU), transmite
MOLDPRES.
Documentul se referă la mai multe
produse de larg consum de import sau autohtone (cartofi, ceapă, usturoi, varză,
conopidă, morcov, castraveți, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise,
prune, cireșe și vișine).
Scopul documentului este de a
asigura piața internă cu fructe și legume autohtone sau de import care
corespund cerințelor de calitate și normativelor sanitare.
Conform proiectului, calitatea
producției trebuie atestată printr-un certificat de conformitate, eliberat de
către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Până în prezent, un
asemenea document era solicitat doar de agenții economici care exportau fructe
și legume în stare proaspătă. Atestarea corespunderii cu normativele sanitare
se va executa în baza testelor efectuate de un laborator acreditat. Totodată, a
fost exclusă obligativitatea deținerii Certificatului de inofensivitate, acest
document devenind unul opțional.
Sursa: MOLDPRES