Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Preţul pentru merele din soiurile ieftine este în continuă creştere

În prima săptămână a lunii curente, prețul merelor din cele mai ieftine soiuri, Idared și Renet Simirenco, a crescut puțin pe piața din ţară - angro până la 6 lei/kg (0,33 USD/kg) maxim. Preţurile au crescut pentru un măr de calitate, aparent destinat exportului. În același timp, intervalul de prețuri angro pentru merele din soiurile scumpe nu s-a schimbat. În această lună, în general, merele comercializate angro costă în medie cu 20-30% mai puțin comparativ cu ​​februarie 2021.

Operatorii pieței locale de fructe menţionează cel puțin trei motive pentru creșterea emergentă a prețurilor pentru „Idared” și „Renet Simirenco”. Primul ar fi creșterea cererii de fructe de înaltă calitate din aceste soiuri în ţări precum Rusia și Belarus (se poate presupune că acest lucru a fost cauzat de „autoizolarea” Belarusului de fluxul de mere ieftine din Ucraina și Polonia, precum şi de reducerea reexportului lor pe piața rusă). Cel mai apropiat - din punct de vedere geografic și al prețului - înlocuitor al acestui flux de mărfuri pentru Belarus, Rusia și, într-o oarecare măsură şi pentru Kazahstan îl constituie mărul moldovenesc.

Al doilea motiv este prezenţa ofertelor de vânzare a merelor „Idared” și „Renet Simirenco” pe piața moldovenească. O mare parte a depozitelor de păstrare a fructelor comercianții le-au ocupat cu mere din soiurile cele mai proftabile, atât din producția proprie, cât şi cumpărate de la alţi agricultori încă din toamnă. Micile spaţii libere rămase în frigidere au fost date în arendă  altor agricultori chiar la sfârșitul campaniei de recoltare. Unele dintre aceste produse nu au fost încă achiziţionate de comercianții de export. Ca urmare, pe piaţă există atât cerere, cât și ofertă.

Al treilea motiv pentru creșterea recentă a prețurilor de achiziție pentru mere o reprezintă devalorizarea continuă (deși încetinită) a leului, alimentată de așteptările inflaționiste ridicate în rândul entităților economice și ale consumatorilor.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI