Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Aproximativ 70% din exporturile moldovenești de fructe sâmburoase către UE au fost realizate de către întreprinderile deţinătoare a GLOBAL.G.A.P.

Potrivit evaluării Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în anul 2021, circa 70% din volumul comercial de fructe sâmburoase exportate de Republica Moldova în UE au fost însoțite de certificate GLOBAL.G.A.P. În total, aproximativ 30 de mii de tone de prune, caise, cireșe și vişine au fost exportate pe piața UE anul trecut.

După cum a raportat anterior EastFruit, în prezent peste 100 de producători agricoli deţin un certificat GLOBALG.A.P. valabil, iar GRASP - 40 de producători agricoli în sectorul horticol. După acest indicator, Moldova se situează în faţa multor țări din Europa de Est și de Sud-Est.

Andrei Cumpanici, specialist APM USAID în siguranța alimentelor și post-recoltă, consideră că, de fapt, întreprinderile pomicole certificate GLOBALG.A.P. au exportat mai multe produse anul trecut. O mare parte din produse le-au furnizat pe piața rusă, unde deţinerea unui certificat conform standardelor internaționale de siguranță nu a fost cerinţă obigatorie. În plus, unii agricultori certificaţi GLOBALG.A.P. au exportat în România volume semnificative de prune crăpate din cauza excesului de umiditate pentru prelucrare. În acest caz, deţinerea unui certificate GLOBALG.A.P. nici nu a fost o condiție prealabilă pentru livrare.

Totodată, majoritatea fructelor sâmburoase din Moldova, însoţite de un certificat GLOBAL.G.A.P. și GRASP, au fost vândute în reţelele europene de supermarketuri. Totuși, și în acest caz, agricultorii moldoveni au fost nevoiţi să cedeze din preţ, deoarece au cooperat în principal cu angrosiştii europeni care reambalau fructele din Moldova înainte de livrarea acestora către lanțurile de supermarketuri. Cu toate acestea, în 2021, au existat întreprinderi agricole moldovenești (puţine totuşi) care au exportat loturi de prune și struguri în ambalaje direct către supermarketurile europene.

Expertul Andrei Cumpanici consideră că extinderea anuală a cercului de pomicultori care primesc pentru prima dată sau reconfirmă certificarea GLOBAL.G.A.P. și GRASP, vor continua să promoveze exporturile moldovenești de fructe de înaltă calitate. Totuși, în opinia sa, fermierii care au o infrastructură post-recoltare dezvoltată și realizează livrări directe către supermarketurile europene ar trebui să lucreze la pregătirea pentru certificarea ISO 22000, IFS, SMETA în viitorul apropiat.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI