Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Părerea expertului - eficiența recoltării porumbului în perioada de iarnă este un mit

Anul trecut, mulți agricultori au început să recolteze porumbul abia la începutul iernii, în princiapal din cauza creșterii prețurilor la energie. Unul dintre avantajele acestei metode susţin agricultorii este faptul că în cazul dat treieratul este mai ușor și nu există costuri ulteriore aferente uscării acestuia (la temperaturi prelungite sub 0°, boabele îngheață, se usucă și se despart ușor de spice).

Serghei Hablac, doctor în științe biologice şi agronom, a oferit mai multe detalii despre acest lucru într-un interviu pentru Latifundist.com.

De fapt, recoltarea de iarnă a porumbului este un mit. La temperatura de 5 ° C, în boabele de porumb se stopează procesul de evaporare a umidităţii. Această temperatura se înregistează, de obicei, la începutul lunii noiembrie. Amânarea recoltării porumbului pentru perioada iarnă, în afară de probleme suplimentare, nu contribuie la nimic bun.

Potrivit expertului, acele companii care plănuiesc să recolteze porumbul cel puțin până la sfârșitul lunii decembrie vor avea de obicei probleme cu calitatea boabelor și umiditatea ridicată. Pentru început, acest lucru va avea ca rezultat apariţia fuzariozei, care poate duce, în primul rând din cauza calităţii scăzute, la  la prelucrarea unei părți din boabele de porumb în alcool, iar în al doilea rând, există riscul unei scăderi a randamentului cu cel puțin 10-15% anul viitor din cauza prelucrării solului în primăvară. 

„Din aceste motive, dar și din cauza probabilității căderii ninsorilor, există riscuri foarte mari de pierderi și riscuri comerciale. În plus, nu este recomandată amânarea perioadei de recoltare după 1 noiembrie din cauza scăderii eficienței de uscare la temperaturi sub + 1,5-4,5 ° С. Este mai ușor de încălzit aerul în uscător, de exemplu, până la 100°C, dacă temperatura de afară este de +10°C, și nu de 0 sau -5°C”, comentează Serghei Hablac.

Potrivit agronomului, procesul intensiv de evaporare a umidităţii boabelor de porumb practic se stopează atunci când temperatura medie zilnică a aerului scade până la + 5-6 ° C, iar umiditatea relativă a acestuia crește la 80-90%. Astfel de condiții meteorologice apar, de obicei, începând cu prima decadă a lunii noiembrie. Prin urmare, atunci când apar astfel de condiții, nu mai este recomandabil să fie amânată recoltarea porumbului pentru perioade ulterioare, deoarece conținutul de umiditate al boabelor nu va scădea semnificativ și nici nu va atinge anumite norme.

Sursa: AGROEXPERT


DINAMICA PREȚURI