Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

De ce se plantează tot mai puține livezi în ţară?

Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), în anul 2021 au fost plantate doar 1,9 mii hectare de livezi noi (în 2020 - puțin peste 2,3 mii ha, în 2019 - 3,3 mii ha), dintre care circa 1,1 mii de hectare livezi de seminţoase (în 2020 - 1 mii de hectare),iar  livezi de sâmburoase - 804 hectare (în 2020 - 1,3 mii de hectare).

Potrivit estimărilor experților, în ultimii cinci ani, ritmul defrişării livezilor vechi a depășit ritmul plantării de noi livezi. Drept urmare, de exemplu, suprafața livezilor de mere din ţară a scăzut în această perioadă cu aproximativ 3 mii de hectare - până la 49 de mii de hectare.

Organizațiile de agricultori consideră că principalul motiv care a împiedicat alocarea investițiilor în livezi noi a fost faptul că anterior doar acei agricultori care plantau culturi pomicole incluse în Catalogul Soiurilor de Plante erau eligibili pentru accesarea subvențiilor post-investiționale. În consecință, agricultorii care plantau soiuri de fructe și struguri populare pe piața mondială, dar neautorizate de structurile de stat din Moldova, au fost lipsiți de sprijinul financiar din partea statului. La sfârșitul anului trecut și începutul anului curent au fost aduse modificări la baza legislativă locală, eliminând această restricție (legalizarea automată a soiurilor recunoscute oficial în UE în Republica Moldova). Cu toate acestea, există încă unele obstacole care facilitează comercializarea ilegală a soiurilor străine şi ulterior plantarea lor în livezile din țară.

Un alt motiv important îl reprezintă consecințele sociale și economice provocate de pandemie și criza energetică. În special, costurile la inputuri (pesticide, îngrășăminte, material săditor, forță de muncă calificată) au crescut puternic în pomicultura ţării.

Având în vedere acest lucru, potrivit experţilor din sectorul horticol, în 2022 fluxul de investiții în sădirea de noi plantații, cel mai probabil, nu va spori. Mai mult ca atât, cea mai mare parte a fondurilor va fi investită cel mai probabil în modernizarea plantațiilor existente (de exemplu, în sisteme antigrindină și antiploaie şi în sisteme de irigare) și în infrastructura post-recoltare.

O excepție în acest sens ar putea fi segmentul de prune și struguri (dar în principal soiurile tehnice).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI