Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Statisticile privind producția de prune și mere în 2021 diferă de volumele iniţial prognozate

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, anul trecut întreprinderile agricole au recoltat în jur de 629 de mii de tone de mere şi 134 de mii de tone de prune. În anul 2020, volumul înregistrat al producției acestora s-a ridicat la 480 mii tone şi respectiv 103 mii tone.

Evaluarea statistică a volumului recoltei fructelor de anul trecut diferă semnificativ de previziunile emise în ajunul și în urma campaniei de recoltare de către organizațiile de producători agricoli și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Așadar, la începutul campaniei de recoltare, asociaţiile de producători horticoli şi comercianți au prezis o recoltă brută de mere la nivelul de 630 mii tone, iar până la sfârșitul campaniei de recoltare aceasta a fost majorată până la 650 mii tone (conform prognozei MAIA - 657 mii tone). Se poate presupune că majorarea volumelor prognozate s-a realizat sub influența feedback-ului producătorilor agricoli cu privire la producţia mare de mere Idared din livezile din regiunile de nord ale țării, care, de altfel, a fost recoltată destul de lent în majoritatea întreprinderilor agricole.

Anul trecut, asociațiile de producători și MAIA au prezis aceeaşi recoltă de prune  - 123 mii tone. Volumul de facto înregistrat al producției s-a dovedit a fi mult mai mare. Apropo, în 2020, prognoza iniţială a fost, de asemenea, mult inferioară statisticilor: 65 mii tone față de 103 mii tone.

Potrivit estimărilor experților, suprafața totală a livezilor cultivate cu mere din țară la începutul anului 2021 era de 49,9 mii hectare, livezi de prune - 21,9 mii hectare. Față de anul precedent, în ambele cazuri, suprafața plantațiilor a scăzut cu câteva sute de hectare.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI