Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețul căpșunilor importate începe să se reducă în supermarketurile din ţară

La sfârșitul lunii ianuarie, în reţelele de supermarketuri din Chișinău, prețul căpșunilor importate, în principal cele grecești, fluctuează între 130-150 lei/kg (7,2-8,3 USD/kg). În unele reţele care sunt considerate a fi discountere, căpșunile nu atât de proaspete sunt oferite consumatorilor la o reducere de preţ de până la 120 lei/kg (6,7 USD/kg). În penultima săptămână din luna decembrie 2021, căpșunile din lanţurile de supermarketuri ale capitalei costau nu mai puțin de 180 de lei/kg (10,1 USD/kg).

Căpşunile importate au început a se ieftini începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie 2021, dar cu toate acestea, prețul de vânzare cu amănuntul până la sfârșitul iernii trecute nu a scăzut sub nivelul de 160 lei/kg - și acest lucru în contextul unui leu mai tare faţă de Euro şi dolar.  

Oferta constantă a căpșunilor de import în supermarketurile în ţară în perioada „din afara sezonului”, respectiv din noiembrie până în martie, într-un sortiment variat (caserole marcate și flow pack, tăvi de plastic deschise de diferite capacități) a devenit normă abia în ultimii 3-4 ani. Încă din primul an de pandemie, lanțurile individuale de supermarketuri care pretindeau calitatea premium în sistemul de vânzare cu amănuntul din Moldova au început să poziționeze căpșunile importate de iarnă nu ca fructe exotice scumpe, ci ca pe o marfă obișnuită - respectiv fiind între afine și prune după standardele european.

În decembrie anul trecut, potrivit managerilor unuia dintre lanțurile de supermarketuri, „importul de căpșuni a fost unul nereuşit, acestea fiind achiziționate la un preț angro relativ ridicat”. În același timp, așteptata creştere semnificativă înainte de sărbători pentru fructele de pădure, struguri și unele fructe exotice nu s-a întâmplat. Prin urmare, s-a creat o diferență mare în prețuri și calitate la produsele care sunt deja învechite pe rafturi. Cel mai probabil, tendința de scădere a prețurilor la căpșuni va continua până la sfârșitul iernii.

Asociația „Pomușoarele Moldovei” evaluează situația actuală în mod ambiguu. Pe de o parte, prețurile relativ scăzute din magazine pentru căpșuni, chiar și în condițiile unei ulterioare scăderi reprezintă un factor care va pune presiune asupra nivelului prețului de pornire pentru noua roadă de căpșuni autohtone cultivate în seră . Pe de altă parte, însă, calitatea în general scăzută a căpșunilor importate în extrasezon, așa cum speră reprezentanții Asociației, „poate deveni o reclamă izbitoare pentru fructele noastre timpurii”.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI