
Iarna s-a instalat timid, cu
zăpadă care s-a așternut într-un strat subțire, iar pe alocuri chiar mai mare.
Există câteva lucrări agricole prioritare pentru această perioadă de iarnă, pe
care agricultorii au grijă să le efectueze pentru a obține recolte bogate.
Fertilizarea culturilor de toamnă semănate aproape de intrarea în iarnă
Una dintre cele mai importante
lucrări agricole din iarnă este fertilizarea. Aceasta se recomandă mai ales
pentru culturile de orz și grâu cu o densitate redusă. Procesul în sine constă
în fertilizarea cu azot cât mai devreme posibil, chiar și pe teren înghețat.
Acest procedeu este recomandat,
de asemenea, tuturor culturilor de cereale de toamnă care nu au fost
fertilizate cu azot înainte de semănat. Este important de ştiut că pentru a
avea rezultatele scontate pentru solurile de câmpie, ar fi de preferat ca
fertilizarea să nu fie făcută cu azot, ci cu azotat de amoniu. Pentru zonele de
dealuri, se recomandă folosirea de azotat de calciu – Nitralcar, iar pe
solurile bogate în săruri – sulfatul de amoniu.
Culturile de orz și de grâu cu
densitate mare, fertilizate în toamnă cu azot, nu vor fi supuse acestui proces
pe timp de iarnă, pentru că vor căpăta sensibilitate la cădere.
Controlul semințelor, cartofilor și făinii de grâu din depozite
Indiferent de modul de păstrare a
semințelor – în saci sau vrac – cel puțin o dată pe săptămână trebuie avut în
vedere următorul aspect: verificarea temperaturii masei de semințe, umidității
și a potențialei contaminări cu boli ori dăunători. Atunci când umiditatea
crește peste o anumită limită, are loc procesul de încingere a semințelor – un
lucru extrem de grav. Trebuie avut în vedere faptul că dacă se observă anumite
simptome ale semințelor, respectiv: transpirația boabelor de semințe –
temperatura crește până la 30 de grade Celsius, când se simte miros de mucegai,
amoniac sau alcool înseamnă că temperatura a crescut spre 38 de grade Celsius,
când în spațiul de depozitare se simte miros puternic de fermentație alcoolică
–semințele se fărâmițează – trebuie luate măsuri imediat.
Tot la capitolul lucrari agricole
importante de făcut iarna se numără și controlul cartofilor. Temperatura ideală
la care ar trebui păstrați cartofii se situează între 3 și 4 grade Celsius. La
temperaturi mai mici de 3-4 grade Celsius cartofii se îndulcesc, iar la -1
grad, îngheață. Atunci când observaţi temperaturi mai mari de 4 grade Celsius,
așteaptaţi-vă să încolțească cartofii, iar dacă umiditatea aerului este
ridicată, atunci aceștia se vor zbârci ca urmare a deshidratării. De asemenea,
păstrați la lumină, tuberculii se înverzesc, devin amari și toxici atât pentru
oameni, cât și pentru animale.
În ceea ce privește păstrarea în
bune condiții a făinii de grâu, acesta este un proces și mai dificil decât cel
legat de păstrarea semințelor. Asta pentru că făina este un produs care se
degradează rapid dacă nu îi sunt îndeplinite anumite condiții de păstrare. Este
bine de ştiut ca făina de grâu să fie ţinută la peste 20 de grade Celsius, la
umiditate scăzută a aerului și la o bună aerație.
Transportul în câmp a cantității necesare de îngrășământ natural
Fermentat sau proaspăt, gunoiul
de grajd trebuie dus cât mai repede pe câmp și introdus sub arăturile care încă
se mai execută. Pentru a realiza de ce este atât de important să execuți și
acest gen de lucrări agricole pe timp de iarnă, vă spunem că, practic, cu
fiecare coș de gunoi adus pe teren, la recoltare vor exista câteva coșuri de
știuleți de porumb, rădăcini de sfeclă sau tuberculi de cartofi.
Controlul culturilor semănate în toamnă
Aceasta este o activitate
obligatorie pentru orice agricultor care se respectă. Cum, de altfel, este și
procesul de eliminare a apei de pe terenurile mai joase – dacă nu s-au efectuat
rigole imediat după semănat, indiferent de efortul pe care îl presupune o
astfel de activitate.
Este important să fii foarte
atent la lucrările pe care le-ai făcut devreme – la sfârșit de septembrie, dar
și la cele efectuate târziu în noiembrie. Tocmai de aceea este recomandat să
verificăm continuu culturile semănate toamna, pentru a ști ce măsuri se impun
în funcție de necesitățile vremii.
În ambele situații, însă, este
necesar să fim atenți dacă zăpada de peste iarnă va forma crustă de gheață. În
acest caz este necesar să intervenim la spargerea acesteia cu mijloacele din
dotare: tăvălugi inelari, câmpuri de grape grele etc.
Sursa: AGROEXPERT