Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Înainte de sărbători, prețurile la mere se majorează

Începând cu prima jumătate a lunii decembrie, pe piața locală preţurile la aproape toate soiurile de mere au crescut în medie cu 0,5-1 leu/kg. Totodată, au crescut şi prețurile angro - atât cele minime, cât și cele maxime, iar la merele ieftine au crescut cel mai pronunțat la „Idared” și „Simirenco” - 5-6 lei/kg (0,28-0,34 USD/kg), precum și la merele „Gala”- până la 7 lei/kg (0,39 USD/kg). Cu toate acestea, comparativ cu sfârşitul lunii decembrie 2020 prețurile merelor încă sunt sub nivelul înregistrat atunci.


Comercianții organizațiilor de producători agricoli menţionează faptul că majorarea prețurilor înainte de sărbători se datorează celei mai recente creșteri a livrărilor de mere ieftine către Federația Rusă - într-o măsură mai mică, iar într-o măsură mai mare - creșterii cererii merelor de calitate înaltă în supermarketurile locale. Pentru prima dată în cele mai mari reţele de magazine din Chișinău a apărut un asortiment destul de variat de mere moldovenești (Golden Delicious, Granny Smith, Braeburn etc.) ambulate în cutii de carton după standardele europene. Produsele importate (ucrainene și poloneze) prezente în lanțurile de supermarketuri sunt adesea mai scumpe, dar diferența de calitate este aproape neobservabilă.

Unii operatori ai pieței interne de fructe consideră că majorarea prețurilor la mere în retailul local a fost posibilă și datorită diferenței mari de preț a citricelor, în principal la portocale. Prețul angro pentru aceste fructe în luna decembrie este la nivel de 1 USD/kg. Intervalul de preț faţă de cel înregistrat anul trecut practic nu diferă. În situația actuală, unele categorii de consumatori preferă merele mai puțin atractive la aspect, însă mai ieftine.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI